2140281
Financieel

KLM-piloten wijzen cao-akkoord af

Amstelveen - De leden van pilotenvakbond VNV hebben het vorige maand bereikte cao-akkoord met KLM afgewezen. De achterban van de bond heeft nog aanvullende eisen. Om de druk op te voeren zeggen de piloten zich voor te bereiden op werkonderbrekingen.

Het punt dat wrevel oproept is de werkdruk. Daarover staan in de cao wel afspraken maar die gaan pas halverwege 2019 in. De piloten willen echter dat ze al met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 gelden. In dat geval zouden de piloten voor te veel gewerkte tijd in de afgelopen maanden extra vrije dagen moeten ontvangen, iets dat KLM veel geld zou kunnen kosten.

Het beoordelingsproces van het cao-akkoord bij de bond is nog niet ten einde. Binnenkort wordt er weer over vergaderd. De VNV gaat pas terug naar KLM als het hele akkoord is behandeld en is afgestemd of aangenomen, al dan niet in gewijzigde vorm.

Werkonderbrekingen

KLM zegt kennisgenomen te hebben van de ontwikkelingen bij de pilotenbond. Maar de luchtvaartmaatschappij wil voor een echte reactie de definitieve uitspraak van de vakbondsleden afwachten. Over het dreigement van werkonderbrekingen zegt een woordvoerster dat dergelijke acties niet in het belang zouden zijn van zowel het bedrijf als de passagiers.