Nieuws/Financieel
2141412
Financieel

Handelsminister VS bevestigt akkoord over ZTE

De Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel)

De Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel)

De Chinese smartphonemaker ZTE moet nog een boete van 1,4 miljard dollar betalen en instemmen met enkele wijzigingen in het management. Maar de Amerikaanse sancties tegen de fabrikant zijn van de baan. Dat is in grote lijnen de deal die ZTE en de Amerikaanse overheid hebben gesloten, zo bevestigde handelsminister Wilbur Ross donderdag in een interview met nieuwszender CNBC.

De Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel)

De Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel)

Het bedrijf was door de onlangs ingestelde strafmaatregelen ernstig in de problemen geraakt. ZTE gebruikt onder meer chips van de Amerikaanse chipmaker Qualcomm en het besturingssysteem Android van Google. Door de sancties mochten Amerikaanse bedrijven echter niet meer leveren aan de op één na grootste smartphonemaker van China. ZTE had zijn activiteiten daarom gestaakt sinds de beperking in april werd opgelegd.

President Donald Trump zei eerder al via Twitter dat zou worden gekeken naar een oplossing voor ZTE. China en de Verenigde Staten zijn in een veel breder handelsconflict verwikkeld. Deze kwestie kon daar niet los van worden gezien, vandaar dat de zaak op hoog niveau werd besproken. Er waren ook veel Chinese banen mee gemoeid.

’Groen licht voor NXP’

Volgens kenners is de kans dat China toestemming geeft voor de voorgenomen miljardenovername van de Nederlandse chipmaker NXP door het Amerikaanse Qualcomm door dit akkoord een stuk groter geworden. Het aandeel NXP, dat is genoteerd aan technologiebeurs Nasdaq, stond donderdag tijdens de ochtendhandel in New York meer dan 6 procent in de plus.