Nieuws/Financieel
2142473
Financieel

Superbelegger Buffett: Stop met kwartaalverwachtingen

Superbelegger Warren Buffett

Superbelegger Warren Buffett

Beursgenoteerde bedrijven moeten geen verwachtingen meer uitspreken voor het komende kwartaal. Die oproep hebben superbelegger Warren Buffett (Berkshire Hathaway) en topbankier Jamie Dimon (JP Morgan Chase) donderdag gedaan in zakenkrant Wall Street Journal.

Superbelegger Warren Buffett

Superbelegger Warren Buffett

Volgens beide iconen van het Amerikaanse bedrijfsleven is de focus op de extreem korte termijn niet gezond voor ondernemingen. „Dit gaat op de lange termijn vaak ten koste van de strategie, groei en duurzaamheid”, stellen Buffett (87) en Dimon (62).

Veel bedrijven overwegen namelijk te snijden in hun investeringen voor de langere termijn als een uitgesproken kwartaalverwachting niet dreigt te worden gehaald, waarschuwen beide topmannen. Zij stellen ook vast dat de toegenomen druk van beleggers heeft geleid tot een daling van het aantal beursgenoteerde ondernemingen in de afgelopen twintig jaar.

Topman Jamie Dimon van bankconcern JP Morgan Chase

Topman Jamie Dimon van bankconcern JP Morgan Chase

Buffett en Dimon spreken zich overigens al langer uit tegen de te grote focus op de korte termijn in het bedrijfsleven. Ook bij onder meer Unilever leeft dit gevoel. Het Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern is daarom inmiddels gestopt met het publiceren van kwartaalcijfers. Unilever rapporteert alleen nog jaar- en halfjaarresultaten.

Zorgbedrijf

Naast hun oproep zijn Buffett en Dimon vandaag ook ingegaan op hun plan om een zorgbedrijf in de Verenigde Staten op te richten met topman Jeff Bezos van internetgigant Amazon. Deze onderneming moet de strijd aangaan met de buitensporig hoge kosten van de Amerikaanse gezondheidszorg. Buffett verwacht binnen enkele weken te kunnen aankondigen wie het gezamenlijke bedrijf gaat leiden.