Financieel/Ondernemen
214302371
Ondernemen

Tot €50.000 belastingvrij voor getroffen ondernemers

Dichte cafes in het uitgaansgebied van Eindhoven, Stratumseind.

Dichte cafes in het uitgaansgebied van Eindhoven, Stratumseind.

Den Haag - Mkb-ondernemers die direct geraakt zijn door de coronamaatregelen kunnen vanaf dinsdag de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte, hoogte van de vaste lasten en mate van omzetderving kunnen ze een belastingvrije tegemoetkoming krijgen tot een maximum van €50.000.

Dichte cafes in het uitgaansgebied van Eindhoven, Stratumseind.

Dichte cafes in het uitgaansgebied van Eindhoven, Stratumseind.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer maandag geïnformeerd dat het TVL-loket vanaf 30 juni is geopend. De tegemoetkoming die onderdeel is van het tweede noodpakket van het kabinet, kan aangevraagd worden via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Overeind blijven

„Voor veel bedrijven betekent de coronacrisis dat ze alles op alles moeten zetten om overeind te blijven”, aldus staatssecretaris Keijzer. „De eerdere gedwongen sluiting en huidige beperkingen voor specifieke sectoren hebben nog steeds een grote impact. Daarom steunen we die bedrijven via de TVL. En compenseren de lagere omzet, terwijl hun vaste lasten doorlopen.”

Alleen ondernemers in de getroffen sectoren uit de eerdere TOGS-regeling komen in aanmerking voor de TVL. Die sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes. Onder andere horeca, recreatie, sportscholen, evenementen, sauna’s en podia vallen hieronder.

Omzetverlies

Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming moeten ondernemers van juni tot en met september 2020 minimaal 30% omzetverlies lijden door de coronacrisis. Het aandeel vaste lasten van de omzet is minimaal €4000. Van dat deel wordt maximaal 50% gecompenseerd. De tegemoetkoming bedraagt minimaal €1.000 en maximaal €50.000. Voor de regeling is circa €1,4 miljard beschikbaar.