Financieel/Geld
2144428243
Geld

Studieschuld doorgaans keurig terugbetaald

Groningen (ANP) - Verreweg de meeste oud-studenten betalen hun lening netjes terug. Bijna alle afgestudeerden die volgens het oude stelsel studiefinanciering hebben ontvangen, tussen 1986 en 2015, hebben dit weer terugbetaald aan de staat. Globaal gerekend komt 85% bijtijds over de brug.

Dat zegt een woordvoerster van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), in reactie op een bericht van BNR. In 2015 ging het om een bedrag van €765 miljoen dat werd voldaan, in 2018 om ruim €846 miljoen.

Kwijtschelden

In 2015 werd €14,7 miljoen kwijtgescholden, in 2018 was dat €23,2 miljoen. Kwijtschelden van de schulden van iemand die echt niet kan betalen, begint overigens pas na 15 jaar nadat er met afbetalen moet zijn begonnen.

Over de afbetaling van de leningen via het huidige leenstelsel kan nog geen duidelijkheid worden gegeven, daarvoor is het volgens DUO nog veel te vroeg. Voorzitter Alex Tess Rutten van de studentenbond LSVB zei bij BNR dat het nieuwe systeem „echt niet houdbaar” is. De schulden zijn „enorm aan het stijgen, onduidelijk is hoeveel precies, maar het wordt alleen maar meer.”

Oude stufi

Er is een duidelijke roep om de oude stufi opnieuw in te voeren, ook in de politiek. „Wij waren best blij met dat oude systeem, dat je een bijdrage krijgt van de overheid om te studeren, wat ervoor zorgt dat de schuld een beetje een beetje overzichtelijk blijft”, aldus Rutten.

Genoemde bijdrage was de vroegere basisbeurs die gratis werd verstrekt, waarnaast nog diverse leningen konden worden afgesloten die in 15 jaar moeten zijn afbetaald. In het leenstelsel moeten studenten veel meer lenen, maar hebben ze 35 jaar de tijd om af te betalen. Een voordeel is wel dat de rente op de studielening is gekoppeld aan die op staatsobligaties. Momenteel is de rente 0%.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo