Nieuws/Financieel
2144962465
Financieel

Techfondsen geven Damrak zetje naar winst

Amsterdam (DFT) - Beurzen veerden woensdagmiddag iets op richting het ECB-rentebesluit. Techbedrijven profiteerden. Bij de hoofdfondsen blonk AkzoNobel nog steeds uit na de kwartaalresultaten. Randstad en Arcelor zaten in de achterhoede. In de Midkap bouwde ASMI winst uit na kwartaalresultaten. De Dow Jones hield op Wall Street wel verlies.

Dataleverancier VWD kampt met een langdurige storing in de koersen.

De AEX-index sloot daarop met 0,2% winst bij 583,26 punten. De Midkap-index ging 0,8% vooruit naar 832,69 punten.

Na de keuze voor Boris Johnson als de nieuwe Britse premier, wacht de markt op zijn Brexit-plannen en eindigde de FTSE 100 0,6% in het rood. De DAX in Frankfurt won 0,3% - terwijl Deutsche Bank tot 3% kwijtraakte - en Parijs viel 0,2% terug.

Autobouwers als Aston Martin en Nissan - dat 10.000 banen schrapt - bevestigden verslechterde resultaten, in lijn met Duitse autobouwers. Techaandelen kregen overal steun na de beter dan voorziene kwartaalresultaten van chipmaker Texas Instruments.

Over de eurozone kwamen tegenvallende cijfers over de bedrijvigheid naar buiten. Beleggers zullen vanwege de zwakkere economische gang van zaken uitkijken uit naar het rentebesluit van de ECB morgen. Ook Amerikaanse industrie-cijfers gingen terug, tot het laagste niveau in tien jaar.

"Heeft de ECB met deze pittige en zorgwekkende Duitse industriecijfers nog wel de luxe om te wachten"

„Met de matige PMI-cijfers van vooral de Duitse industrie wordt het de vraag of de Europese Centrale Bank nu al de rente wil verlagen of andere maatregelen zal nemen, nog voor het rentebesluit van de Federal Reserve op 31 juli. Maar heeft de ECB met deze pittige en zorgwekkende Duitse industriecijfers nog wel de luxe om te wachten”, oppert Wynand van der Zandt, chief investment officer van vermogensbeheerder Beaumont Capital. „Als de ECB durft in te grijpen, dan is dat wellicht ook de daadkracht waar de markten naar op zoek is.”

Voor anderen zoals Degroof Petercam is het vrij onzeker of de ECB de rente aanpakt. „Er is ondanks de zwakkere economische groei in de eurozone niet meteen aanleiding voor”, stelt handelaar Hans de Jonge van Degroof Petercam.

Gemiddeld vindt hij de tot nu gepresenteerde bedrijfsresultaten „boven verwachting” uitkomen voor het Damrak. Citibank wijst op het gevaar van ’schuimende’ markten en valutaoorlogen bij fikse renteverlagingen.

De Dow Jones begon met bijna 100 punten verlies. Ook de Nasdaq zakte, na het bericht dat de Amerikaanse justitie een groot kartelonderzoek onder grote technologiebedrijven begint, om op te veren. „De techaandelen reageren ook positief op de bedrijfsresultaten van Texas Instruments”, aldus een handelaar. Een boete, hoe groot ook, blijft een eenmalige last, stelt een ander.

Brentolie noteerde 0,5% hoger bij $64,15 per vat na een terugval in voorraden volgens het American Petroleum Institute. De euro koerste een fractie lager tegen de dollar bij $1,1148.

Akzo komt goed uit de verf

In de AEX breidde AkzoNobel de winst bij de slotbel tot 3,9% uit. Het troefde de chemiesector af. Het verfconcern wist afgelopen kwartaal het operationeel resultaat flink op te voeren, ondanks de uitdagende marktomstandigheden. Degroof Petercam blijft kritisch over de kans dat Akzo zijn langetermijndoelen haalt.

KPN eindigde 2,8% hoger. Het telecombedrijf is positiever gestemd over zijn winstverwachting. „Ondanks de lagere omzet wordt het gewaardeerd dat zijn totale resultaten minder slecht uitvallen dan werd gedacht”, aldus De Jonge van Degroof Petercam.

Analist Stefaan Genoe van deze zakenbank verhoogde zijn advies naar houden van ’reduce’. Vertrekkend topman Ibarra gaf een licht verbeterd toekomstbeeld af. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters bezuinigt KPN zich echter richting winstgroei.

Aan de andere kant moest uitzender Randstad 1,7% afstaan. Staalmaker Arcelor Mittal keek aan tegen een verlies van 1,4%. De Braziliaanse mijnbouwer Vale hervat zijn activiteiten. Daardoor vergroot de voorraad ijzererts, dat recent naar recordprijzen ging.

Biotechbedrijf Galapagos zag na de dip van de voorgaande dag de koers met 1,1% verslappen. Volgens Bloomberg verslechterden de resultaten in het tweede kwartaal.

Zwaargewicht Shell verloor uiteindelijk 0,4%. Een groep Nigerianen mag schadeclaims tegen het olie- en gasconcern wegens milieuschade voor het Britse Hooggerechtshof neerleggen.

Heineken koerste met 0,6% slotwinst, ondanks het bericht Budweiser in de Nederlandse thuismarkt actief wordt.

Bij de middelgrote fondsen werd Flow Traders verkocht na slecht ontvangen resultaten. De beursintermediar gleed 7,3% weg en bleef voor KBC Securities ver onder verwachting. Ook metalenleverancier AMG verloor terrein: -4%.

ASMI sloot 6,5% hoger. De toeleverancier aan de chipsector is na recordomzet over het laatste kwartaal nu met 96% rendement over het jaar het beste aandeel in de Midkap. KBC Securities liet zich ook positief uit over de prognose die ASMI naar buiten bracht.

Sectorgenoot Besi ging in de slipstream van ASMI 3,4% vooruit.

Bij de kleinere fondsen dook automatiseerder Ctac 9,6% omlaag na een neerwaartse bijstelling van de prognose.

Meer financieel nieuws via de mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!