Nieuws/Financieel
2145742
Financieel

'Wall Street gaat lagere opening tegemoet'

New York - De beurzen in New York gaan vrijdag naar verwachting lager openen. De handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en zijn belangrijkste bondgenoten laaiden weer op in aanloop naar de G7-vergadering in Canada. De technologiesector staat onder druk door berichten dat Apple toeleveranciers heeft gewaarschuwd voor lagere orders.

De G7-top vindt vrijdag en zaterdag plaats. De handelspolitiek van de Amerikaanse president Donald Trump zal een hoofdrol spelen. Op Twitter haalde Trump opnieuw uit naar de Europese Unie en Canada over de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken tegen de VS. De aandacht van beleggers zal voor een groot deel uitgaan naar de mate van vijandigheid in die gesprekken.

Apple zou volgens de Japanse zakenkrant Nikkei toeleveranciers hebben gewaarschuwd dat de orders voor onderdelen voor de iPhone in de tweede helft van dit jaar met 20 procent zullen dalen. Apple rekent naar verluidt op een lagere verkoop van iPhones dan eerder gedacht. Voorbeurs staat het aandeel Apple in de min, net als andere technologiefondsen zoals Facebook, Amazon en Alphabet.

Verizon

Chipconcern Broadcom publiceerde donderdag nabeurs resultaten. De toeleverancier van Apple zag in het afgelopen kwartaal de omzet met 20 procent stijgen op jaarbasis. Broadcom handhaafde zijn verwachtingen voor de omzet in het lopende kwartaal. Het bedrijf lijkt een rode opening te krijgen. Dat geldt ook voor branchegenoten als Intel, Qualcomm en Advanced Micro Devices (AMD).

Verder werd bekend dat telecomconcern Verizon Hans Vestberg als nieuwe topman krijgt. Hij neemt per 1 augustus het stokje over van Lowell McAdam. Vestberg was eerder topman van het Zweedse Ericsson en is sinds april vorig jaar technologiedirecteur van Verizon.

De in New York genoteerde Canadese vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier verhoogde de winstverwachting voor het hele jaar en liet weten dat de samenwerking met Airbus bij vliegtuigen van de C-serie wordt afgerond op 1 juli. Airbus heeft een meerderheidsbelang in de C-serie genomen. De resultaten van de C-serie zullen dan niet meer worden meegerekend door Bombardier.

Dow Jones

De macro-economische agenda is vrijwel leeg, op cijfers over de Amerikaanse groothandelsvoorraden na. Volgende week is er een rentebesluit van de Federal Reserve. Er wordt algemeen verwacht dat de rente dan verder wordt verhoogd.

Wall Street liet donderdag een gemengd beeld zien. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 25.241,41 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2770,37 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 0,7 procent omlaag tot 7635,07 punten.