Nieuws/Financieel
2147726
Financieel

Hoger slot Wall Street op weg naar G7-top

New York - De beurzen in New York zijn vrijdag licht hoger gesloten. De handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en zijn belangrijkste bondgenoten stonden weer in de belangstelling in aanloop naar de G7-top in Canada. De technologiesector voelde druk door berichten dat techgigant Apple toeleveranciers heeft gewaarschuwd voor lagere orders.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 25.316,53 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,3 procent tot 2779,03 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omhoog naar 7645,51 punten.

De G7-top vindt vrijdag en zaterdag plaats. De handelspolitiek van president Donald Trump zal een hoofdrol spelen. Op Twitter haalde Trump opnieuw uit naar de Europese Unie en Canada over de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken tegen de VS. De aandacht van beleggers zal voor een groot deel uitgaan naar de mate van vijandigheid in de gesprekken.

Broadcom

Apple zou volgens de Japanse zakenkrant Nikkei toeleveranciers hebben gewaarschuwd dat de orders voor onderdelen voor de iPhone in de tweede helft van dit jaar met 20 procent zullen dalen. Apple rekent naar verluidt op een lagere verkoop van iPhones dan eerder gedacht. Aandelen van de techreus werden 0,9 procent minder waard.

Chipconcern Broadcom publiceerde resultaten. De toeleverancier van Apple zag in het afgelopen kwartaal de omzet met 20 procent stijgen op jaarbasis. Broadcom handhaafde zijn verwachtingen voor de omzet in het lopende kwartaal. Het bedrijf stond 2,5 procent in het rood.

Verizon

Branchegenoten als Intel en Qualcomm leverden tot 1,5 procent in. Advanced Micro Devices (AMD) ging juist 2,4 procent omhoog.

Verder werd bekend dat telecomconcern Verizon (plus 0,4 procent) Hans Vestberg als nieuwe topman krijgt. Hij neemt per 1 augustus het stokje over van Lowell McAdam. Vestberg was eerder topman van het Zweedse Ericsson en is sinds april vorig jaar technologiedirecteur van Verizon.

Olie

De in New York genoteerde Canadese vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier (min 0,5 procent) verhoogde de winstverwachting voor het hele jaar en liet weten dat de samenwerking met Airbus bij vliegtuigen van de C-serie snel wordt afgerond. Airbus heeft een meerderheidsbelang in de C-serie genomen.

De euro was 1,1767 dollar waard, tegen 1,1761 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 65,63 dollar en Brentolie ging 1,2 procent omlaag tot 76,40 dollar.