Nieuws/Financieel
2148486
Financieel

Zzp’ers sparen vaker

Betty Tijhuis.

Betty Tijhuis.

AMSTERDAM - Zelfstandig ondernemers sparen steeds vaker geld op een eigen rekening om elkaar financieel te steunen bij arbeidsongeschiktheid. Op die manier kunnen zzp’ers alsnog rekenen op een uitkering als ze langdurig uit de roulatie zijn.

Betty Tijhuis.

Betty Tijhuis.

Deze zogenaamde ’broodfondsen’ vormen daarmee een alternatief voor de veelal dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Het aantal fondsen steeg de afgelopen jaren van 19 in 2012 naar 363 dit jaar. In totaal zijn er 16.200 deelnemers, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Broodfonds.

Maandelijkse inleg

Zelfstandigen kunnen zich vrijwillig aanmelden bij zo’n fonds en ze bepalen daarbij zelf wat hun maandelijkse inleg is. Zij krijgen, afhankelijk van hun inleg, twee jaar lang een uitkering als ze arbeidsongeschikt raken.

Maar zzp’ers organiseren zich ook vaker collectief via andere initiatieven, zoals de SamSam kring die 15 juli van start gaat. Een van de oprichters is Betty Tijhuis, zelfstandig ondernemer met een adviesbureau op het gebied van arbeidsverhoudingen.

Korte termijn

Tijhuis geeft aan dat dit soort fondsen een oplossing zijn voor de korte termijn. ,,Zzp’ers krijgen maar twee jaar een uitkering, maar het is een alternatief voor als je geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt betalen. Zeker voor zelfstandigen met zware beroepen aan de onderkant van de markt, zoals bouwvakkers, verplegers en postbezorgers. Zij hebben nog altijd moeite om zich te verzekeren, omdat ze als te risicovol worden gezien.”

De discussie over het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers laaide afgelopen week weer op, nadat de pensioenplannen van de sociale partners waren uitgelekt. Ons land telt momenteel meer dan een miljoen zelfstandigen, maar zowel de polder als politiek Den Haag weet zich geen raad met deze groep, terwijl het aantal de komende jaren alleen zal toenemen.

Regels

Tijhuis ziet net als vele zzp’ers niets in een verplichtstelling. ,,Werkgevers en vakbonden beslissen over zzp’ers, dat is niet meer van deze tijd. Het wordt daarom tijd dat de verschillende zzp-organisaties ook aan tafel komen. Bovendien is de groep zzp’ers zo divers dat het onmogelijk is om allerlei regels te bedenken. Zzp’ers moeten zich daarom veel beter zelf organiseren.”