Nieuws/Financieel
2154532
Financieel

'Vlakke opening op Wall Street'

New York - De aandelenmarkten in New York gaan maandag naar verwachting vrijwel onveranderd openen op de eerste handelsdag van een drukke beursweek. Beleggers kijken vooral uit naar de topontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op dinsdag in Singapore. Verder is er woensdag een rentebesluit van de Federal Reserve.

De mislukte G7-top in Canada lijkt weinig indruk te maken op beleggers. Trump heeft zich niet geschaard achter de gemeenschappelijke slotverklaring die aan het einde van de G7-top werd samengesteld. Volgens Trump heeft de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. De president is nu in Singapore in aanloop naar de persoonlijke ontmoeting met Kim.

De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De algemene verwachting is dat de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente verder verhoogt. Fed-president Jerome Powell geeft een toelichting, waarbij vooral wordt gekeken naar aanwijzingen voor het toekomstige beleid. De Europese Centrale bank (ECB) heeft donderdag een beleidsvergadering.

KKR

Bij de bedrijven op Wall Street gaat de aandacht onder meer uit naar de beursgenoteerde investeringsmaatschappij KKR. KKR heeft overeenstemming bereikt over de overname van medisch dienstverlener Envision Healthcare ter waarde van 9,9 miljard dollar inclusief schuld. De prijs per aandeel ligt ruim 5 procent hoger dan de slotkoers van Envision op vrijdag. Het is een van de grootste overnames door een durfkapitalist van de afgelopen jaren.

Verder werd bekend dat de Duitse bouwmaterialenfabrikant Knauf zijn Amerikaanse branchegenoot USG overneemt in een deal ter waarde van 7 miljard dollar. Een eerder bod door Knauf werd nog afgewezen door USG.

Lege agenda

De macro-economische agenda is nagenoeg leeg op maandag. Later deze week worden gegevens gemeld over onder meer de inflatie, de producentenprijzen, winkelverkopen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

De effectenbeurzen in New York eindigden vrijdag met lichte plussen. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 25.316,53 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,3 procent tot 2779,03 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omhoog naar 7645,51 punten.