Nieuws/Financieel
2155980
Financieel

Europese beurzen sluiten hoger

Amsterdam - De Europese beurzen zijn maandag overwegend met winst gesloten. Beleggers leken niet erg aangedaan door het mislukken van de G7-top in Canada en keken vooral vooruit naar de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Verder waren banken en verzekeraars in trek na de belofte van Italië om niet uit de euro te stappen.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent in de plus op 564,84 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 803,58 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent vooruit. Londen leverde 0,2 procent in.

De nieuwe Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, beklemtoonde zondag dat Italië niet uit de euro stapt en dat de regering het begrotingstekort wil terugdringen. Eerder werd gevreesd dat de nieuwe eurosceptische regering zich uit de euro zou terugtrekken, waardoor de financiële sector in Europa onder druk kwam te staan. De hoofdindex in Milaan dikte 3,4 procent aan onder aanvoering van de Italiaanse banken. UniCredit en Intesa Sanpaolo wonnen tot 6,6 procent.

Banken en verzekeraars

Ook in Amsterdam waren de banken en verzekeraars in trek. ABN AMRO, NN Group, ASR en Aegon kregen er 1,4 tot 2,2 procent bij. Staalfabrikant ArcelorMittal was na ING de grootste stijger bij de hoofdfondsen met een winst van 2 procent. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste verliezer met een min van 1,3 procent.

Air France-KLM verloor 0,6 procent in de MidKap. Het personeel van Air France gaat opnieuw staken als er geen oplossing komt voor de impasse in de cao-onderhandelingen. Ze willen vier dagen het werk neerleggen, van 23 tot en met 26 juni. Metaalspecialist AMG voerde de stijgers aan met een plus van 1,9 procent.

Inmarsar

Satellietbedrijf Inmarsat won in Londen bijna 13 procent. Het bedrijf heeft een voorlopig overnamebod van zijn Amerikaanse branchegenoot EchoStar afgewezen.

De euro was 1,1801 dollar waard, tegen 1,1761 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 66,30 dollar. Brentolie won 0,3 procent tot 76,74 dollar per vat.