Nieuws/Financieel
2157865
Financieel

Lilly en AstraZeneca stoppen Alzheimer-middel

Londen - Eli Lilly en AstraZeneca stoppen met testen van een nieuw middel tegen de ziekte van Alzheimer omdat die geen resultaat opleverden. Dat lieten beide farmaciebedrijven weten in een verklaring. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf Probiodrug werkt ook aan een middel tegen Alzheimer.

Het ging om het medicijn lanabecestat dat in een vergevorderd teststadium was. Een onafhankelijk monitoringspanel concludeerde dat de belangrijkste doelstellingen waarschijnlijk niet gehaald zouden worden. Daarbij ging het om behandeling van een vroeg stadium van Alzheimer en een milde vorm van dementie.

,,De complexiteit van Alzheimer is een van de moeilijkste medische uitdagingen van onze tijd en wij zijn zeer teleurgesteld voor de miljoenen mensen die lijden aan deze verwoestende ziekte'', aldus een topbestuurder van Eli Lilly in een reactie. Ook andere grote farmaceuten zoals Merck en Johnson & Johnson hebben testen met medicatie tegen Alzheimer stopgezet vanwege tegenvallende resultaten en veiligheidszorgen.