2160393
Financieel

Tevredenheid alom over top Kim-Trump

Singapore - De Amerikaanse president Donald Trump keek dinsdag tevreden terug op de langverwachte ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De twee sloten hun urenlange overleg in de nacht van maandag op dinsdag in Singapore af met het ondertekenen van een overeenkomst. De internationale gemeenschap reageerde over het algemeen verheugd.

Noord-Korea belooft in de overeenkomst zijn kernprogramma af te zullen bouwen. De VS geven in ruil daarvoor ,,veiligheidsgaranties''. Trump kondigde later aan dat hij de gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea voorlopig afblaast. Hij sprak in dat verband van ,,war games'' die zijn land te veel geld kosten. De internationale sancties tegen Noord-Korea blijven echter gelden.

Beide staatshoofden zien na hun wereldwijd gevolgde onderhoud een frisse wind over het Koreaanse schiereiland waaien. Trump verklaarde dat de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea officieel tot een einde kan komen. Hij noemde Kim ,,een intelligente man die van zijn land houdt''. Kim zei dat de twee hadden besloten ,,het verleden achter zich te laten''. De wereld zal volgens hem een ,,grote verandering'' te wachten staan. De Amerikaanse president heeft er alle vertrouwen in dat Pyongyang zich aan de afspraken gaat houden hoewel dat in het verleden anders bleek.

Historische gebeurtenis

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde de topontmoeting ,,een historische gebeurtenis''. EU-buitenlandchef Federica Mogherini sprak van een ,,cruciale en noodzakelijke stap’’ om verder te bouwen aan de verbeterde verstandhouding tussen de beide Korea’s.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft Pyongyang ,,de boodschap begrepen'' door in te stemmen met de afbouw van het kernprogramma. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov prees Kim en Trump. Zijn ministerie verklaarde blij te zijn dat Trump de ,,war games'' staakt.