Nieuws/Financieel
2163580
Financieel

België wil vierde telecomspeler

Brussel - België wil graag een vierde mobiele netwerkoperator op de markt. De Belgische minister van Telekom Alexander De Croo kijkt daarvoor naar de veiling van de mobiele frequenties van volgend jaar, waarbij een deel zou worden gereserveerd voor een nieuwe speler. Dat moet leiden tot meer concurrentie, meer datagebruik en lagere prijzen, aldus de minister.

Proximus, Orange en Telenet zijn momenteel actief op de mobiele telecommarkt. Binnen enkele jaren moet daar een vierde speler bijkomen. In het voorjaar van 2019 vindt de nieuwe spectrumveiling plaats. Naast de bestaande mobiele frequenties waarvan de licenties in maart 2021 aflopen, zullen ook nieuwe frequenties worden geveild, voornamelijk voor het gebruik van 5G vanaf 2020.

Het mobiele spectrum wordt geveild voor twintig jaar. Een nieuwe operator zou onmiddellijk kunnen starten met de bouw van een nieuw 5G-netwerk en andere operatoren stimuleren hetzelfde te doen, zo is de denkrichting van de minister. Bovendien zou het mogelijk zijn dat een vierde speler aan een redelijke prijs toegang krijgt tot kabel en glasvezel.

Het Nederlandse KPN nam in 2015 afscheid van de Belgische markt door de verkoop van dochteronderdeel Base aan Telenet voor ruim 1,3 miljard euro.