Nieuws/Financieel
2164119
Financieel

Gros gepensioneerden moet blijven vrezen voor kortingen

Pensioen kan omhoog, behalve bij grote fondsen

Amsterdam - Het perspectief op indexatie voor gepensioneerden is verbeterd, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Maar dat gaat niet op voor de meerderheid van de ouderen die pensioen krijgen van een van de grote fondsen.

De financiële situatie van pensioenfondsen is er door goede beleggingsresultaten op vooruitgegaan in 2017. De fondsen hebben afgelopen jaar de rendementen gehaald die ze hadden voorgelegd in hun herstelplannen, in tegenstelling tot de jaren 2015 en 2016.

Veel fondsen hebben een herstelplan omdat ze er financieel slecht voor stonden in de crisis. Aan de hand van de herstelplannen moeten zij hun beleidsdekkingsgraad weer opkrikken tot een niveau van boven 104% (hoeveel precies verschilt per fonds). De dekkingsgraad laat zien hoeveel een pensioenfonds in kas heeft ten opzichte van de verplichtingen. Zijn de verplichtingen €100 en zit er €110 in kas, dan is de dekkingsgraad 110%.

Voor kortingen of indexaties wordt er gekeken naar de beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. Die steeg het afgelopen kwartaal wel, omdat er wat slechte maanden uit het begin van 2017 weggestreept konden worden.

Premie probleemkind

Een probleemkindje blijft volgens DNB de premie die de deelnemers betalen. Die ligt bij veel fondsen lager dan er nodig is voor de inkoop van het aan de deelnemers toegezegde pensioen. Omdat pensioenfondsen de premie te laag houden en niet willen verhogen, gaat dat ten koste van het herstel.

Grote fondsen in de problemen

Vrij veel fondsen kunnen inmiddels de pensioenen weer indexeren. Voor meer dan de helft geldt dat zij dit geheel of gedeeltelijk kunnen doen. Maar daar schieten relatief weinig gepensioneerden wat mee op. Want het zijn vooral de kleine fondsen die het pensioen kunnen laten meestijgen met de inflatie, zeg maar de prijs van het boodschappenmandje.

Maar voor de meeste grotere fondsen, waar het gros van de Nederlanders bij is aangesloten, is indexatie nog lang niet in beeld. Daar dreigen eerder kortingen. Voor ABP - Nederlands grootste pensioenfonds voor onder meer ambtenaren, leraren en politiemensen - en metaalfondsen PME en PMT geldt dat die kortingen vanaf 2020 al doorgevoerd zouden kunnen worden als de financiële situatie dan nog niet op orde is. Voor zorgfonds PFZW is die deadline een jaar later.

„Deze korting is onherroepelijk, maar mag wel worden gespreid over een periode van maximaal 10 jaren”, schrijft DNB.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief