Nieuws/Financieel
2167266
Financieel

Politiek maakt ruzie over fiscus

Den Haag - Coalitiepartijen en oppositiepartijen liggen met elkaar in de clinch over de vraag hoe er meer grip gekregen kan worden op de informatievoorziening over de problemen bij de Belastingdienst. Staatssecretaris Snel probeerde gisteren voorzichtig weg te sturen van een ’grootprojectstatus’, maar weigert uit te leggen waarom.

Door de fiscus tot ’groot project’ te bombarderen, zou de Kamer de regie over de informatievoorziening in handen krijgen. Daar heeft het immers de afgelopen jaren, zo gaf Snel ook toe, behoorlijk aan geschort. Kamerleden werden bedolven onder de rapporten, maar uit alle informatie viel vaak amper op te maken waar nou de echte pijnpunten zaten.

Dubieuze vertrekregeling

Pas na lang doorvragen kwam bijvoorbeeld de goudgerande vertrekregeling aan het licht waardoor de fiscus nu met een personeelsprobleem zit. „De manier waarop is gerapporteerd is niet systematisch en diepgaand genoeg geweest om goed inzicht te krijgen”, gaf de staatssecretaris toe tijdens het debat woensdag over de staat van de Belastingdienst.

Ook hij heeft reeds de eerste onaangename verrassingen voor de kiezen gekregen, te beginnen met de problemen bij de erf- en schenkbelasting, waarvan alle aanslagen handmatig moeten worden afgewerkt door falende systemen. En vorige week kwam nog naar buiten dat de uitvoering van een reparatiewet zeer penibel is.

Tegenvoorstel

De oppositie hoopt door de ’grootprojectstatus’ meer zicht te krijgen op de lopende probleempunten bij de dienst, met name als het gaat om ICT, personeel en sturing. In principe is het aan de Kamer zelf om daarover te beslissen, maar de staatssecretaris heeft reeds een tegenvoorstel gedaan om beter te rapporteren.

Tot grote ergernis van de oppositiepartijen schaarden de coalitiepartijen zich woensdag voorzichtig achter diens argumentatie. „Ik dwing liever geen zaken af die al worden toegezegd”, sprak D66-Kamerlid Van Weyenberg bijvoorbeeld.

Vanuit de oppositie werd vervolgens tevergeefs getracht de reden achter de aarzelingen vanuit de coalitie los te krijgen, maar tot aan de staatssecretaris toe hield men die kaart tegen de borst. Donderdag komen de partijen nu weer bij elkaar om te bepalen hoe het nu verder moet met de informatievoorziening aan de Kamer.