Nieuws/Financieel
216878778
Financieel

BMW haalt productie Mini’s weg uit Limburg, 5000 banen op de tocht

BORN - Autofabrikant BMW heeft besloten om vanaf 2023 geen Mini Countrymans meer te laten maken in de Limburgse autofabriek VDL Nedcar. Hierdoor staan bijna 5000 banen op de tocht.

VDL gaat de zoektocht andere opdrachtgevers in de auto-industrie intensiveren in de hoop na 2023 zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie van 200.000 auto’s.

Met het stoppen van de productie van Mini’s is VDL zijn hele BMW-order kwijt. In juni werd ook al duidelijk dat de Duitsers wilden stoppen met het maken van X1’s in Limburg. VDL en BMW hadden daarvoor een contract gesloten dat liep tot 2029, maar door BMW is ontbonden.

Wiebes

Minister Wiebes (Economische Zaken) noemt het verdwijnen van de productielijn „in de eerste plaats een harde klap voor de circa 5000 medewerkers van VDL Nedcar in Born”. „Voor hen breekt een periode van onzekerheid aan”, aldus de bewindsman. „Ook is dit een tegenslag voor de regionale economie van Limburg.”

Het kabinet zegt het bedrijf alle steun toe. Wiebes: „VDL Nedcar was al actief op zoek naar een tweede klant, naast BMW. Die zoektocht zal het bedrijf nu intensiveren. Het kabinet zal hier haar volle medewerking aan verlenen, bijvoorbeeld via de inzet van de NFIA en onze ambassades en consulaten, met het doel de werkgelegenheid en bedrijvigheid in Born en de regio langjarig zeker te stellen.”

Vakbonden spreken van een dramatische ontwikkeling en een enorme klap voor de regio. Ook veel toeleveranciers van Nedcar kunnen in de problemen komen als de autoproductie wordt gestaakt. CNV-bestuurder Ron Smeets zegt dat daar nog eens duizenden arbeidsplaatsen mee zijn gemoeid.

Bij de zoektocht naar een nieuwe afnemer zal volgens de vakbondsman vooral buiten Europa gekeken moeten worden. Bijvoorbeeld voor grote Aziatische autobouwers kan het aantrekkelijk zijn om in Europa een flexibele en goede productielocatie te hebben, denkt de CNV'er.

"Onze eerste zorg is nu de kalmte en rust te bewaren en bij Nedcar aan te dringen op intensivering van de zoektocht naar een nieuw model of opdrachtgever", stelt Ron Peters, vakbondsbestuurder bij FNV. Als dat niet gaat lukken, wil FNV dat er een "sociaal en solide vangnet" komt en goede begeleiding van alle medewerkers naar ander werk.