Nieuws/Financieel
2168788
Financieel

Unilever waarschuwt voor tragere omzetgroei

Amsterdam (DFT/ANP) - Unilever waarschuwt voor een lagere omzetgroei in de eerste helft van het jaar. Het Nederlands-Britse voedingsmiddelen- en wasmiddelenconcern raakt bovendien waarschijnlijk zijn notering in de FTSE 100-beursgraadmeter in Londen kwijt.

Unilever meldde donderdag dat de omzetgroei in de eerste helft van het jaar onder de uitgesproken jaarverwachting van 3 procent tot 5 procent uit zal komen. Het effect van stakingen in Brazilië heeft namelijk een negatief effect op de opbrengsten van 150 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Unilever noemde het in een document voor beleggers verder ,,zeer onwaarschijnlijk" dat de FTSE-notering kan worden behouden. De FTSE 100 is de Britse tegenhanger van de AEX-index in Amsterdam. Sommige beleggers investeren via een fonds automatisch in alle bedrijven in zo'n index. Als Unilever daadwerkelijk uit de FTSE verdwijnt zal het dus betekenen dan die beleggers hun aandelen in het bedrijf verkopen.

In maart koos Unilever definitief voor Rotterdam als hoofdzetel, waarmee het afscheid nam van de duale notering met een tweede hoofdkantoor in Londen. Daarbij gaf het aan zijn beursnoteringen in Londen en New York, naast die in Amsterdam te willen behouden. Door de duale structuur te schrappen lag al voor de hand dat opname in een index in Londen niet meer mogelijk zou zijn.

Unilever koos voor Rotterdam onder meer omdat in de aandelen in Nederland meer worden gehandeld dan die in Londen. Overigens behoudt Unilever wel een sterke band met Groot-Brittannië. Er blijven duizenden mensen werken in voormalige hoofdkantoor in Londen.

De Canadese bank RBC noemde in een reactie de impact van Brazilië wel erg groot.