Nieuws/Financieel
2173528
Financieel

'DSM heeft wind heel jaar mee'

Amsterdam - Chemieconcern DSM profiteert ook de rest van dit jaar van toeleveringsproblemen bij concurrenten. Dat stelt ING in een nieuw analistenrapport over het bedrijf, dat aanstaande woensdag zijn nieuwe driejaarstrategie aan beleggers presenteert. Analisten van Baader-Helvea verlaagden hun advies op het aandeel.

Problemen in een fabriek van chemiegigant BASF leidden in het eerste kwartaal van 2018 tot hogere prijzen voor vitamines, waardoor DSM een 165 miljoen euro hoger bedrijfsresultaat (ebitda) boekte. Voor de rest van het jaar verwacht ING een voordeel van 330 miljoen euro, wat neerkomt op een 22 procent hogere operationele jaarwinst.

DSM brengt door die meevaller, in combinatie een desinvesteringen door een joint venture, zijn schuldenlast terug tot nul. Daardoor zou DSM in zijn strategie voor de komende drie jaar meer ruimte kunnen inbouwen om aandeelhouders te belonen, aldus ING.

Baader-Helvea verlaagde zijn advies op DSM van buy naar hold. ING houdt vast aan zijn buy-advies en laat zijn koersdoel op 104 euro. Het aandeel stond donderdag bij het sluiten van de beurs op 90,18 euro.