2174024
Financieel

Column: Draghi slaat terug

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

Mario Draghi slaagt er toch in om de euro onderuit te trekken, ondanks zijn belofte te stoppen met de stimuleringsmaatregelen. Dat heeft alles te maken met zijn renteplannen.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

Centrale banken hebben de valutamarkt nog stevig in hun greep. Dat is de belangrijkste conclusie na de toespraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell op woensdag en die van zijn Europese evenknie Mario Draghi op donderdag. Dat geldt echter alleen als het gaat over de mogelijkheid van toekomstige rentezetten. Het bericht dat de Europese Centrale Bank (ECB) eind 2018 stopt met het opkopen van (staats)obligaties en andere activa liet handelaren namelijk helemaal koud. Alle aandacht ging uit naar de uitspraak van Draghi dat de rente tot de zomer van 2019 niet verhoogd wordt. Direct na dit nieuws gleed de euro met anderhalf procent onderuit ten opzichte van de dollar.

Felle terugval

Die felle terugval weerspiegelt vooral het groeiende renteverschil tussen beide kanten van de Atlantische Oceaan. In de Verenigde Staten verhoogde Powell de rente van 1,75% naar 2%. Dat markeerde alweer de zevende verhoging sinds begin december 2015. Powell nam bovendien een voorschot op nog twee verhogingen in de tweede helft van dit jaar. Als de Amerikaanse economie goed blijft draaien en de Fed ook in 2019 de huidige koers blijft varen, zou het zomaar kunnen dat de rente in de buurt ligt van de 3% nog voordat de ECB een eerste zet gedaan heeft. Zoals het er nu naar uitziet, ligt de officiële rente op ons continent dan nog steeds op 0%.

Euro-opmars

De afgelopen anderhalf jaar had het oplopende renteverschil overigens weinig invloed op de wisselkoers. Half december 2016 was een euro nog $ 1,04 waard. Half april was dat opgelopen naar $ 1,24. Die opmars wordt voor een deel verklaard door het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Partijen maken zich zorgen over de politieke onrust en de oplopende begrotingstekorten die hij creëert. Bij hun keuze voor de wat grotere zekerheid van de euro, wordt dan graag een klein nadelig renteverschil op de koop toegenomen. Daarin lijkt nu verandering te komen.

Rollen omgedraaid

In de eerste plaats dreigt dat kleine nadelige renteverschil na de uitspraken van Powell en Draghi toch behoorlijk groot te worden. Daar komt bij dat de politieke rust in Europa niet zo groot is als het zich aanvankelijk liet aanzien. De Italiaanse coalitievorming dreigde eind mei zelfs even uit te lopen op een nieuwe Eurocrisis. Indertijd schoot de euro ook al met bijna 2% onderuit. De nieuwe Italiaanse regering is een explosieve mix van twee populistische partijen, dus het gevaar is nog niet helemaal geweken. Het lijkt erop dat de rollen van de euro en de dollar lijken voorlopig even te zijn omgedraaid.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV