Nieuws/Financieel
2175507
Financieel

Belgen miljoenen rijker na Facebook-klacht

Facebook betaalt de Belgische bank KBC €35 miljoen, na de klacht dat het social netwerk de waarde van zijn beursgang te rooskleurig had voorgesteld aan de meeste beleggers.

De zeer succesvolle beursnotering van Facebook werd een van de grootste onder technologiebedrijven. Momenteel is het concern van Mark Zuckerberg €470 miljard waard op de beurs.

Bij de introductie op Wall Street zes jaar geleden, werd in een bericht kort voor die beursgang door Facebook zijn omzetverwachting onverwacht teruggeschroefd. Zuckerberg verwachtte minder te verdienen aan producten op smartphones.

Kennis beperkt

Dat bericht werd met een kleine groep gedeeld en kwam niet bij alle beleggers.

KBC Asset Management, dat meeging in de notering, voelde zich door het gebrek aan kennis benadeeld en ging met andere partijen naar de rechter. De bank baseerde zich op te hoog gestelde omzetverwachtingen, betoogde KBC.

Facebook en de Belgische bank kwamen tot een schikking van $38 miljoen, onderdeel van een een groepsgeding onder leiding van deen Amerikaans pensioenfonds, meldt De Tijd. Facebook erkent volgens deze minnelijke schikking geen schuld.