Nieuws/Financieel
2176619
Financieel

DNB ziet niets in publieke spaarbank

Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank

Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, vindt dat Nederland geen veilige depositobank nodig heeft. Zo’n bank zal een eventuele crisis alleen maar verergeren omdat klanten dan massaal bij hun eigen bank weglopen.

Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank

Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank

Dat zei Knot vrijdagmiddag op een bijeenkomst van het Sustainable Finance Lab, een denktank van financiële experts. Arnoud Boot en Rens van Tilburg van deze denktank stelden dit vandaag voor in De Telegraaf. „Je haalt dan spaargeld weg uit het commerciële bankwezen, die krijgen dan een tekort aan financiering”, aldus Knot.

De denktank hoopt dat de instelling van een publiek verankerde depositobank ervoor zorgt dat banken makkelijker failliet kunnen gaan in crisistijd. Omdat banken minder zeker zijn van spaargeld zullen ze op zoek moeten naar meer langere financiering.

Spaargelden hard nodig

„Als je de consequenties van een depositobank doordenkt is het eigenlijk hetzelfde als ‘central bank digital currency’”, aldus Knot. „Je zet dan je geld bij de centrale bank neer.” Volgens de DNB-president hebben commerciële banken deze spaargelden juist hard nodig. „Je hebt dan minder ruimte voor kredietverlening in de economie.”

Ook topmannen Wiebe Draijer van Rabobank en Maurice Oostendorp van Volksbank (vooorheen SNS) zien er weinig in. „Eén van de kernfuncties van een bank is juist om heel verantwoord spaargeld te beleggen bij ondernemers”, aldus Draijer.

Achterhoedegevechten

Volgens bedenker Boot zal de samenleving erom vragen. „Die ‘central bank digital currency’ gaat er komen. Dit zijn achterhoedegevechten”, aldus Boot. „De maatschappij zal niet accepteren dat een veilige parkeermogelijkheid van spaargeld wordt verboden.”

Hij stelt dat mensen een bankfaillissement steeds voor willen zijn omdat het afwikkelen van de spaargaranties te lang duurt.

Knot denkt dat veel spaarders wel degelijk bereid zijn risico te nemen. Hij verwees naar de ervaringen met de faillissementen van Icesave en DSB.

„In beide gevallen is de depositogarantiesysteem geactiveerd. Er bleek een enorme overlap in adressen te zijn”, zei hij. „Mensen die 100% uitgekeerd hadden gekregen van de afwikkeling van Icesave stalden dat daarna bij DSB. Mensen zijn blijkbaar bereid risico te nemen voor een procentje meer rente.”