Nieuws/Financieel
2177512
Financieel

Onrust om handelsoorlog op Wall Street

New York - De beurzen in New York stonden vrijdag in de min. De importheffingen die president Donald Trump op Chinese goederen gaat heffen, drukten het sentiment. Trump maakte de importheffingen op artikelen, die een totale waarde van 50 miljard dollar vertegenwoordigen, officieel bekend. Omdat China al aankondigde met tegenmaatregelen te komen, laaide de angst voor een handelsoorlog weer op.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,8 procent lager op 22.973 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent omlaag tot 2773 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 7743 punten.

China liet eerder weten met heffingen op onder meer vliegtuigen, auto's en sojabonen van zich af te willen slaan. De aandacht van beleggers was daardoor gericht op Amerikaanse bedrijven die mogelijk getroffen worden door de Chinese tegenmaatregelen. Vliegtuigfabrikant Boeing, machinebouwer Caterpillar en automakers als General Motors (GM) gingen tot 2,5 procent omlaag. Handelaar in landbouwproducten Bunge leverde 1,9 procent aan waarde in.

Adobe

Qualcomm zou goedkeuring krijgen van de Chinese toezichthouder voor de overname van de Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors (plus 0,6 procent). Qualcomm verlengde ondertussen de aanmeldtermijn voor zijn bod op NXP voor de 25e keer in de afgelopen zestien maanden.

Adobe Systems kwam donderdag nabeurs met kwartaalcijfers. Het softwarebedrijf, bekend van onder meer Photoshop, gaf teleurstellende omzetverwachtingen voor het lopende kwartaal en de koers van Adobe daalde daarop 2,3 procent.

Olie

De oliegerelateerde fondsen hadden het lastig door de dalende olieprijzen. De grote olieconcerns Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips werden door beleggers tot 3,6 procent lager gezet. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean gingen tot 3,1 procent onderuit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3 procent tot 64,90 dollar en Brentolie werd 3,4 procent goedkoper op 73,38 dollar per vat. Volgende week komt oliekartel OPEC bijeen om te vergaderen over de productie en er wordt gespeculeerd dat Saudi-Arabië samen met Rusland de productie kunnen gaan opvoeren.

De euro was 1,1601 dollar waard, tegen 1,1625 dollar bij het slot van de handel in Europa.