Nieuws/Financieel
21796100
Financieel

Rode beurzen na cijferstroom

Amsterdam - De Europese beurzen stonden donderdag overwegend in het rood. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak bleef GrandVision profiteren van overnamenieuws.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 572,13 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 808,33 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,8 procent.

Bij de middelgrote bedrijven was GrandVision opnieuw de grote winnaar met een plus van 10,5 procent. Het moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle bevestigde dat investeerder HAL (plus 4,9 procent) in gesprek is over een verkoop van zijn belang van bijna 77 procent in GrandVision aan het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica. Het aandeel steeg woensdag al 8,8 procent, na mediaberichten over een mogelijke overname.

Chips

Chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier ASMI profiteerden van koopadviezen door KBC Securities en sterke vooruitzichten van de Taiwanese chipmaker TSMC. ASML was koploper in de AEX met een winst van 2,4 procent en in de MidKap won ASMI 1 procent. Chipbedrijf Besi, dat een neutraal-advies kreeg van KBC, daalde 0,1 procent. Bij de kleinere bedrijven zakte Sligro 7,4 procent. Het groothandelsbedrijf boekte in het eerste halfjaar aanzienlijk minder winst.

SAP raakte 6 procent kwijt in Frankfurt. Het Duitse softwarebedrijf haalde afgelopen kwartaal minder nieuwe orders voor zijn clouddiensten binnen. Novartis klom 4,5 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut schroefde zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar op. De Britse onlinekledingverkoper Asos kelderde 16 procent na de derde winstwaarschuwing in acht maanden. De Franse maker van computerspellen Ubisoft won 3 procent dankzij beter dan verwachte omzetcijfers.

De euro noteerde op 1,1231 dollar tegenover 1,1229 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 56,91 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 63,94 dollar per vat.