Nieuws/Financieel
2180256
Financieel

Belgische pinautomaten ’s nachts dicht na plofkraakgolf

Amsterdam - Belgische pinautomaten in bankfilialen gaan voorlopig ’s nachts dicht. Dat heeft de Belgische bankenkoepel Febelfin onderling afgesproken nadat in een paar weken vijf geldautomaten zijn opgeblazen bij plofkraken. De misdaadgolf zou grotendeels het werk zijn van een Nederlandse bende.

De laatste plofkraak vond vrijdagnacht plaats. In vier gevallen vermoedt de Belgische politie dat daarvoor één professionele Nederlandse bende verantwoordelijk is, schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad. Een vijfde mislukte kraak bij een ING in Henegouwen zou het werk zijn van amateuristische copycats.

Nieuw fenomeen

Plofkraken kwamen tot voor kort niet vaak voor in België. In 2017 waren Belgische geldautomaten twee keer het doelwit, in 2015 en 2016 kwamen plofkraken helemaal niet voor.

De maatregel komt nadat de banken hun beveiliging de afgelopen week al hadden opgeschroefd. De toegang tot de automaten bij bijna 7000 banken blijft tussen elf uur en zes uur gesloten. De ruim 1300 pinautomaten in België in de buitenmuur blijven wel ’s nachts functioneren. Hoe lang de maatregelen blijven aanhouden, is niet bekend.