Nieuws/Financieel
2182798
Financieel

'Ruimte voor samenwerking positief voor PostNL'

Amsterdam - Lossere regelgeving voor de Nederlandse postmarkt is ,,zonder twijfel'' positief voor PostNL. Dat stellen analisten van KBC Securities, nadat het kabinet vrijdag had bekendgemaakt meer ruimte te geven voor samenwerking tussen postbedrijven. Ook ING en zakenbank Jefferies zien voordelen voor PostNL.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken liet weten concurrentie niet langer als zaligmakend te beschouwen voor de postmarkt. Dat opent volgens KBC de weg naar consolidatie, een wens die PostNL en zijn grootste concurrent Sandd openlijk koesteren. Puur naar kostenbesparingen berekend zou een overname van Sandd door PostNL 80 miljoen euro opleveren, stelt de Belgische bank. Dat is zonder concurrentievoordelen gerekend. Het advies is buy, met een koersdoel van 4,50 euro.

Ook ING ziet mogelijkheden voor een samenvoeging van PostNL en Sandd. Een dergelijke stap verhoogt de waarde van een aandeel PostNL met 0,95 euro, verwacht de bank.

Kans op fusie

Kenners van ING wijzen er verder op dat de regering een besluit ter bevordering van concurrentie door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) terugdraait. De daarmee samenhangende negatieve impact van 30 miljoen tot 50 miljoen euro per jaar verdwijnt daardoor ook. ING handhaaft zijn buy-advies en koersdoel van 5,00 euro.

Jefferies wijst eveneens op de grote kans op een fusie op de postmarkt en beraamt de kostenvoordelen daarvan op 50 miljoen tot 60 miljoen euro. De zakenbank handhaaft zijn buy-advies en koersdoel van 4,00 euro.

Het aandeel PostNL noteerde maandagochtend omstreeks 10.15 uur een winst van 5,6 procent op 3,43 euro. Daarmee was het de sterkste stijger in de MidKap. Vrijdag sprong de koers van PostNL al bijna 7 procent omhoog.