Nieuws/Financieel
2183172
Financieel

Olieprijs stijgt na signaal Opec-deal

Wenen - De olieprijs herstelde maandagmiddag flink na verlies in de ochtend. Marktvorsers zien een deal tussen leden van oliekartel Opec om de productie te vergroten.

Rond 14:15 noteerde Brentolie, de meest gebruikte, 1,2% winst tot $74,25 per vat. In de ochtend zakte de veel verhandelde grondstof juist nog met 1%.

Oliekartel Opec met veertien landen werkt aan een compromis over een verhoging van de olieproductie. Het gaat om een relatief kleine productieverhoging om critici aan boord te krijgen, aldus persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Saudi’s binden in

Aanvankelijk wilde Opec-leider Saudi-Arabië 1,5 miljoen vaten extra per dag produceren. Niet-Opec-lid Rusland gaf steun.

De leden hebben zich, nadat de prijs eerder naar $80 per vat van 150 liter ging, volgens Bloomberg aanddag kennelijk vastgelegd op een productiestijging van 300.000 tot 600.000 vaten per dag.

Dat komt bovenop de huidige productie van 32 miljoen vaten door de Opec en andere ondersteunende landen, zoals Rusland.

Venezuela

Andere media spreken van een half miljoen vaten extra per dag.

Zondag liet Iran nog weten een door Saudi-Arabië en Rusland gewenste productieverhoging tot de miljoen vaten niet te zien zitten. Naast Iran zouden ook Irak en Venezuela gebruik maken van hun vetorecht als het voorstel komende vrijdag bij een bijeenkomst in Wenen besproken zou worden.