Nieuws/Financieel
2187423
Financieel

Damrak fors lager door handelsvrees

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag fors omlaag. Ook de andere Europese beursgraadmeters stonden diep in het rood. De beurshandel bleef in de ban van een dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De twee economische grootmachten dreigen met nieuwe importheffingen op elkaars goederen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in de min op 553,57 punten. De MidKap zakte ook 1,1 procent, tot 792,45 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt raakten tot 1,5 procent kwijt.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak gingen omlaag. Grootste dalers waren biotechnologiebedrijf Galapagos, staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML met verliezen van ruim 2 procent. ABN AMRO verloor 0,9 procent. De bank gaat volgens De Telegraaf hypotheekdochter Stater verkopen.

Air France-KLM

In de MidKap stonden de chipbedrijven ASMI en Besi onderaan met verliezen van meer dan 3 procent. Air France-KLM (plus 2,9 procent) was de sterkste stijger. De Franse vakbonden hebben een eerder aangekondigde vierdaagse staking bij Air France opgeschort. De bonden willen wachten op de benoeming van de nieuwe topman bij moederbedrijf Air France-KLM.

Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de toegenomen onrust op de beurzen en dikte 1,2 procent aan. Eurocommercial Properties zakte 1,2 procent. De verhuurder van winkelpanden heeft een aanvraag voor een secundaire notering in Brussel ingediend. Het vastgoedfonds zegt geen nieuwe aandelen uit te zullen geven en behoudt zijn primaire notering in Amsterdam.

Jaarverslag uitgesteld

Op de lokale markt verloor Esperite 3,1 procent. Het stamcelbedrijf stelt de publicatie van zijn jaarverslag over 2017 wederom uit. Vorig jaar werden ook de publicatie van de jaarcijfers over 2016 en cijfers over de eerste maanden van 2017 uitgesteld.

In Londen stonden de mijnbouwers en grondstoffenbedrijven onder druk door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict. BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American verloren tot 2,5 procent. Het Britse warenhuis Debenhams kelderde ruim 12 procent na een nieuw winstalarm.

De euro was 1,1576 dollar waard, tegen 1,1608 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 65,20 dollar. Brentolie zakte ook 1 procent in prijs, tot 74,62 dollar per vat.