Nieuws/Financieel
2188959
Financieel

Audi zet Nederlander Schot aan het roer

Ingolstadt - De Nederlander Bram Schot is per direct de interim-topman van Audi. Hij neemt de taken van de gearresteerde Rupert Stadler waar, zo maakte Audi bekend. Geruchten over de benoeming van Schot deden maandag al de ronde.

Schot zit sinds vorig najaar in het bestuur van het luxemerk. Hij houdt zich bezig met verkoop en marketing. Hij kwam in 2011 in dienst van Volkswagen, het moederbedrijf van Audi. Schot begon zijn loopbaan bij ABN AMRO en stapte vervolgens over naar Daimler waar hij diverse functies bij onder meer Mercedes-Benz bekleedde.

Stadler wordt verdacht van betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Hij werd gearresteerd uit vrees dat hij met bewijsmateriaal kan knoeien of getuigen kan beïnvloeden. Stadler is tot nader order vrijgesteld van zijn verplichtingen bij Audi en moederbedrijf Volkswagen. De wisseling aan de top zijn tijdelijk. Tot op het moment dat er meer duidelijk is over de feiten die hebben geleid tot de arrestatie van Stadler, benadrukte de automaker.

Tijdelijke baas

Naast Schot werd ook financieel directeur Alexander Seitz genoemd als tijdelijke baas. Ook hij zit pas sinds september vorig jaar in het bestuur van Audi. Afgelopen nacht heeft de raad van toezicht de knoop doorgehakt hoe verder te gaan na de arrestatie van Stadler.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt overigens niet alleen de rol van Stadler in het dieselschandaal. Ook een andere Audi-bestuurder, die niet bij naam wordt genoemd, staat op de radar van de autoriteiten. Een voormalige ontwikkelaar van Porsche, die zich eerder ook bezighield met de ontwikkeling van motoren van Audi, zit in München al in hechtenis.