Nieuws/Financieel
2190149
Financieel

Rode opening Wall Street door handelsangst

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag flink lager geopend. Net als in Azië en Europa zijn beleggers op Wall Street nerveus door de almaar oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. President Donald Trump dreigde met nieuwe importheffingen op Chinese goederen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 1,2 procent lager op 24.680 punten. De brede S&P 500 gaf 0,8 procent prijs tot 2750 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor tenslotte 0,9 procent en stond op 7678 punten.

Trump zette de handelsrelatie met China verder op scherp met zijn dreigement om 10 procent extra belasting te heffen op Chinese goederen, die een handelswaarde van 200 miljard dollar vertegenwoordigen. Die heffingen moeten gaan gelden als China zijn tegenmaatregelen niet terugdraait. Peking reageerde echter fel op de nieuwe importheffingen. De beurzen in Azië en Europa lieten hierop behoorlijke koersverliezen zien.

Handelsvete

Bedrijven die geraakt kunnen worden door de oplopende handelsvete tussen Washington en Peking stonden onder druk. Vliegtuigbouwer Boeing, machinefabrikant Caterpillar en autobedrijven als General Motors (GM) en Ford verloren tot 3 procent. Ook de chipsector kreeg een tik door de oplaaiende angst voor een Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Chipmakers als Qualcomm, Intel en AMD leverden tot 1,8 procent in.

Tesla stond ook in de belangstelling. Topman Elon Musk heeft gezegd dat de fabrikant van elektrische auto's het slachtoffer is geworden van ,,uitgebreide en schadelijke sabotage" door een medewerker. De medewerker, die niet bij naam wordt genoemd, zou codes hebben veranderd binnen het productieproces. Daarnaast zou hij gevoelige bedrijfsgegevens aan derden hebben gestuurd. Het aandeel verloor 1,4 procent.