Nieuws/Financieel
2193720
Financieel

'Doelen DSM iets ambitieuzer dan verwacht'

Amsterdam - De nieuwe doelen die chemieconcern DSM zichzelf stelde, zijn iets ambitieuzer dan waar kenners van KBC Securities van uitgingen. Dat meldden analisten van de zakenbank in een rapport. Zij verhoogden het koersdoel van het aandeel en hielden vast aan het advies accumulate. Volgens collega's van ING, dat een koopadvies hanteert op het aandeel, voldeed DSM aan de verwachtingen wat betreft de prognoses.

DSM gaat uit van een ebitda-groei van 7 tot 9 procent (high-single-digit) per jaar voor de periode 2019-2021. Analisten van KBC rekenden op een jaarlijkse groei van circa 5 procent. Daarbij wordt het huidige positieve effect van prijsontwikkelingen in de vitaminesector, door productieproblemen bij concurrenten, buiten beschouwing gelaten. Qua bedrijfsresultaat (ebitda) denkt ING dat DSM de komende jaren mogelijk dubbele groeicijfers kan halen.

De verhoging van het dividend in het lopende boekjaar met circa een kwart bestempelde KBC als weinig verrassend gelet op de sterke balans van het bedrijf die vooruit werd geholpen door de verkoop van Pantheon vorig jaar. Ook ING rekende voorafgaand aan de strategie-update op een geste in de richting van de aandeelhouders.

Overnames

Volgens DSM is er circa 3 miljard euro beschikbaar voor het doen van eventuele overnames. Dat is meer dan de 1,5 miljard euro waar ING vooraf op rekende.

Zowel KBC als ING past mogelijk de vooruitzichten voor de financiële prestaties aan. ING heeft een koersdoel van 104 euro op het aandeel. KBC verhoogde het koersdoel van 88 naar 95 euro. Het aandeel DSM verloor woensdag in de vroege handel 2 procent tot 87,40 euro.