Financieel/Geld
2194490
Geld

Column: Normaal

Columnist Arnout van Rijn kan eindelijk weer rente krijgen in Hongkong.

Columnist Arnout van Rijn kan eindelijk weer rente krijgen in Hongkong.

Het was een klein genietmomentje toen de bank hier in Hongkong me afgelopen week belde met een aanbod. Na diverse vergeefse pogingen om mijn relatiemanager aan de lijn te krijgen besloot ik vrijdag de moeite te nemen om zelf naar het bankkantoor toe te lopen.

Columnist Arnout van Rijn kan eindelijk weer rente krijgen in Hongkong.

Columnist Arnout van Rijn kan eindelijk weer rente krijgen in Hongkong.

Het was nog vroeg in de ochtend en ik werd meteen geholpen (hoera!). Ik legde uit dat ik naar iets op zoek was met laag risico dat meer rendeerde dan de huidige 0,001% op mijn spaargeld. Al sinds mijn komst naar Hongkong in 2008, heb ik deze beledigende rente op mijn spaargeld gekregen. En omdat ik geen producten met verborgen kosten wilde kopen, kwamen we uit bij het aloude termijndeposito. Mijn relatiemanager moest het even aan de baas vragen.

Rente! Hoera!

En er werd teruggebeld (hoera!). Ik kon 1,8% op mijn Hongkong dollars krijgen over een zesmaands deposito. En op Amerikaanse dollars kon ik zelfs 2,15% ontvangen voor dezelfde periode. Ik was in de wolken! Rente! Het was zo lang geleden! De wereld gaat eindelijk weer terug naar normaal.

Althans wanneer u in Amerikaanse dollars denkt. De Fed, de Amerikaanse centrale bank, verhoogde de korte rente afgelopen week verder naar 2%. Gunstig voor de banken. Ze verhogen direct de rente op krediet en verhogen schoorvoetend de spaarrente.

Wanneer volgt de ECB?

Nu is voor u als eurospaarder de vraag wanneer de ECB ook de rente weer zal gaan verhogen. Afgelopen week suggereerde Draghi dat de euro-rente pas vanaf medio 2019 omhoog zal gaan. Beleggers reageerden onmiddellijk met aan afstraffing van de euro-wisselkoers. Ze zijn het zat.

En dan heeft u in Nederland nog geluk gehad. Door intense concurrentie voor spaargeld, kon u tot begin 2013 nog meer dan 2% rente krijgen en daalde de rente pas onder 1% in 2015. Zeven jaar na het begin van de kredietcrisis. Hoe dan ook, de rente is te lang te laag gebleven en de excessen die dat met zich mee heeft gebracht, zullen pas onthuld worden als de rente weer stijgt.

Huizenmarkt

Wat dat zal doen met de huizenmarkt is de grote vraag. Huizenprijzen in de Verenigde Staten en Nederland zijn juist weer boven het oude hoogtepunt uit 2007/2008 gekropen. Geholpen door superlage hypotheekrentes.

In Hongkong zijn de huizenprijzen over die periode echter meer dan verdubbeld, dus de kwetsbaarheid hier is veel groter. De lokale reactie op de eerste renteverhogingen was merkwaardig: de huizenprijzen stegen verder. Mensen zagen het als de laatste kans om nog tegen een aantrekkelijke hypotheekrente een huis te kopen voordat de rente verder zou stijgen! De wereld op zijn kop of Hongkongse logica?

De rente gaat weliswaar omhoog maar in Hongkong zijn we nog lang niet terug bij normaal. Ik houd mijn geld voorlopig op deposito en blijf nog even huren.

Arnout van Rijn, Hongkong, juni 2018.