Nieuws/Financieel
2194789
Financieel

Huur appartement en €7000 aan wijn niet aftrekbaar

Amsterdam - Een ondernemer die de huur van een appartement à €1000 per maand en voor ruim €7000 aan wijn van de belasting af wilde trekken, kreeg het deksel op haar neus.

Het Gerechtshof van Den Haag gaat daarmee in tegen de uitspraak van de rechtbank uit de hofstad. De ondernemer deed aan advies en bemiddeling op het gebied van vastgoed en huurde van een goede bekende een deel van een appartement. De huursom van €1000 wilde ze aftrekken van de winst, omdat die volgens haar werd gebruikt als kantoorruimte.

Daarnaast wilde zij ook nog €10.000 voor de inrichting van de ruimte en €7269 voor de aankoop van wijn van de winst aftrekken. Die wijn zou namelijk genuttigd met relaties in het kantoorappartement.

Zakelijk motief

Maar de Belastingdienst had de nodige twijfels bij het zakelijke motief achter de huur en inrichting van het appartement en ook de wijn die daarin werd gedronken. Volgens de fiscus was er geen sprake van zakelijk gebruik en werd de huurconstructie vooral opgetuigd omdat de goede bekende de maandelijkse kosten voor het appartement zelf niet meer kon betalen.

Omdat er volgens de belastinginspecteur geen sprake was van zakelijk gebruik van de ruimte, was er bij de kosten voor de inrichting en de aanschaf van de wijn ook geen sprake van een zakelijk doeleinde. Wat de fiscus betreft konden de bedragen dus niet afgetrokken worden van de winst. Daar gaf het hof van Den Haag de inspecteur in tegenstelling tot de rechtbank wel gelijk in.

Fiscalist Steven Oomens van Fiscaal up to Date legt uit hoe het hof te werk is gegaan: „Eerst moet worden vastgesteld of de door een onderneming gedane uitgaven ter bevrediging van de persoonlijke behoeften van de aandeelhouder zijn gedaan. Als dat het geval is, is er geen plaats voor kostenaftrek. Als de uitgaven niet ten behoeve van de aandeelhouder zijn gedaan, moet op de tweede plaats worden onderzocht of de uitgaven met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming zijn gedaan. Als de uitgaven niet met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming zijn gedaan, is er geen plaats voor aftrek van kosten. Hof den Haag beslist dat de kosten van het appartement en de wijn niet zakelijk zijn en dat er dus helemaal niets van de kosten aftrekbaar is.”