Nieuws/Financieel
2194960
Financieel

Whiskey, spijkerbroeken en motoren

EU treft VS met importheffing

De Europese Unie slaat terug in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Vanaf vrijdag voert het importheffingen van 25% op goederen ter waarde van rond €2,8 miljard in.

Dat meldt de Europese Commissie woensdag. In totaal worden tweehonderd producten getroffen.

Ze vormen het eerste deel van de vergelding nadat de Amerikanen Europees staal belastten met een heffing van 25% en aluminium met 10%. Die Amerikaanse heffingen raken €6,4 miljard aan export vanuit de EU, grofweg 10% uit Nederland.

De heffing van 25% treft beeldbepalende Amerikaanse producten zoals Harley-Davidson-motoren, Levi Strauss-spijkerbroeken en whiskey zal treffen als president Trump niet zou inbinden.

Die werden eerder concreet genoemd in de waarschuwing van Brussel aan de VS dat Europa zijn Amerikaanse import zou raken bij wijze van vergelding.

Amerikaanse import-spijkerbroeken worden duurder.

Amerikaanse import-spijkerbroeken worden duurder.

Eurocommissaris Malmström (Handel) stelt nu in een e-mail dat de landen geen andere keuze meer zien na de „onrechtvaardige beslissing van de VS”.

De EU noemde de Amerikaanse heffingen op de metalen eerder al buiten iedere verhouding. Europese producenten werken allereerst niet onder kostprijs zoals veel Chinese metaalverwerkers wel doen, stelde zij.

Bovendien kunnen Amerikaanse metaalbedrijven helemaal niet zonder het kwalitatief goede metaal van de Europese bedrijven.

Amerikaanse goederen krijgen een importheffing voor Europa.

Amerikaanse goederen krijgen een importheffing voor Europa.

President Trump gebruikte bescherming van de nationale veiligheid als argument om Europese producten duurder te maken. Brussel noemt die actie puur protectionisme.

Uitbreiding mogelijk

Die leveren veel bredere Europese aluminiumrollen voor de autobouwers en bier- en frisrankleveranciers die Amerikanen zelf nog niet uit hun fabrieken krijgen.

Volgens Bloomberg worden de maatregelen morgen aangekondigd en gaan ze vrijdag in. Voor een vergelding van resterende €3,6 miljard neemt de EU later tegenmaatregelen, aldus Malmström.