Nieuws/Financieel
2195594
Financieel

Meer stakingen metaalsector in de maak

AMSTERDAM (ANP) - De stakingen bij bedrijven als ASML, VDL en Fokker zijn naar alle waarschijnlijk niet de laatste acties in de sector metalektro. Volgens FNV en CNV hebben werkgevers de bonden nog niet uitgenodigd voor nieuwe onderhandelingen. De vakbonden zinnen daarom op nieuwe acties om hun eisen voor een betere cao kracht bij te zetten.

Welke nieuwe acties in het verschiet liggen, moeten de bonden nog kortsluiten met hun leden. Bij de acties van woensdag, waar onder meer werknemers van Scania, Wärtsila en Stork deelnamen, telde CNV circa 5000 stakers. FNV spreekt van een hoger dan verwachte opkomst en ,,grote actiebereidheid''. Alleen al bij een bijeenkomst in Eindhoven waren circa 2300 stakers op de been, waar de bond op circa duizend man rekende.

De medewerkers in de metalektro willen een nieuwe cao met een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en werkzekerheid. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers. Gesprekken met werkgeversorganisatie FME zijn vastgelopen.

FME betreurt de stakingen. Die zijn volgens de organisatie slecht voor het imago van de sector. De FME nodigt de bonden nog steeds ,,van harte uit" om verder te praten aan de onderhandelingstafel.

ASML spreekt overigens van een handjevol stakers van de in totaal 11.000 werknemers van het bedrijf. Volgens de chipmachinefabrikant wijst dit op een laag animo voor de staking.