Nieuws/Financieel
2195630
Financieel

'Disney stap dichter bij winst strijd om Fox'

Los Angeles - Walt Disney is dicht bij goedkeuring van Amerikaanse mededingingsautoriteiten voor zijn overnamebod op grote delen van 21st Century Fox. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Eerder op de dag werd al bekend dat Disney zijn bod flink verhoogde van 52 miljard naar ruim 71 miljard dollar. Fox heeft ingestemd met dat voorstel, al geeft Comcast de strijd om Fox nog niet op.

De definitieve goedkeuring van toezichthouders bij het ministerie van Justitie zou al binnen twee weken kunnen komen. Disney zou hebben ingestemd met de verkoop van enkele bezittingen om concurrentiebezwaren weg te nemen.

Comcast zou overwegen zijn bod op Fox te verhogen om aandeelhouders van het mediabedrijf te overtuigen het voorstel van Disney toch naast zich neer te leggen. De aanstaande goedkeuring van de mededingingsautoriteiten voor het bod van Disney zou echter al de doorslag kunnen geven.

Overnamesom

Het verhoogde bod van Disney biedt aandeelhouders van Fox de mogelijkheid een deel van de overnamesom in contanten te krijgen. Het entertainmentconcern achter onder meer Mickey Mouse, de Marvel-superhelden en Star Wars verwacht een kleine 36 miljard aan contanten kwijt te zijn en 343 miljoen eigen aandelen. Daarmee zouden de aandeelhouders van 21st Century Fox gezamenlijk zo'n 19 procent van Disney in handen krijgen.

Comcast aaste ook op de filmstudio's en entertainment-televisiekanalen van Fox. Daar had de Amerikaanse kabelgigant 65 miljard dollar voor over.