Nieuws/Financieel
2196249
Financieel

Column: Het spant erom voor het pond

Topman van de Britse centrale bank Mark Carney.

Topman van de Britse centrale bank Mark Carney.

De Britse centrale bank gaat morgen een voorschot nemen op een heel lastige rentekeuze die in augustus genomen gaat worden. Het doorgaan of uitblijven van een renteverhoging kan het pond maken of breken.

Topman van de Britse centrale bank Mark Carney.

Topman van de Britse centrale bank Mark Carney.

Laurens Maartens

De wijze waarop president Donald Trump de aanval kiest in de handelsoorlog met China, zorgt ervoor dat de dollar alle aandacht krijgt op de valutamarkten. Daar kan donderdag echter verandering in komen. Die dag geeft de Britse centrale bank inzage in de samenvatting van de vergadering. Tijdens die bijeenkomst wordt weliswaar geen knoop doorgehakt over een aanpassing van het rentebeleid, maar de impact op valutamarkten is misschien nog groter dan wanneer er wel een rentebeslissing genomen zou worden.

Dubbeltje op zijn kant

Handelaren prijzen een kans in van circa 50% dat de rente in het Verenigd Koninkrijk in augustus wordt verhoogd. Uit de aantekeningen van de Bank of England kan waarschijnlijk opgemaakt worden of ze moeten voorsorteren op een renteverhoging, of op een rente die voorlopig niet in beweging komt. Die laatstgenoemde kans is de afgelopen week wat toegenomen. De Britse inflatie bleef in mei stabiel op 2,4%. Economen hadden op een kleine stijging gerekend. Het is voornamelijk een gevolg van de opgelopen energieprijzen dat de inflatie nog zo hoog is.

Britten hebben het zwaar

Uit andere economische cijfers blijkt namelijk dat Britse consumenten het nog altijd behoorlijk zwaar hebben. In de twaalf maanden na het Brexit-referendum ging het pond met circa 15% onderuit ten opzichte van de euro. Hierdoor werd het een stuk duurder om goederen en diensten te importeren. Ondanks een zeer lage werkloosheid van slechts 4,2%, lopen de salarissen momenteel niet tot nauwelijks sneller op dan de inflatie. De koopkracht van veel huishoudens ligt dan ook lager dan twee jaar geleden. De economische groei kwam in het eerste kwartaal uit op een zeer magere 0,1%. Durft de Bank of England onder deze omstandigheden werkelijk de rente op te voeren en het risico te lopen om de kwetsbare groei in de kiem te smoren?

Nieuwe tik voor het pond

Die vraag laat zich extra lastig beantwoorden omdat de rentebeslissing niet alleen maar bepaald wordt door de economische ontwikkelingen. De centrale bank kijkt ook met een half oog naar de Brexit-besprekingen. De economie en het pond kunnen een nieuwe tik krijgen als deze onderhandelingen vast dreigen te lopen of lijken uit te draaien op een vertrek uit de EU zonder goede afspraken. Het Britse pond heeft zich na een glijvlucht van ruim € 1,40 in november 2015 de laatste maanden wat gestabiliseerd rond een niveau van € 1,14. Voorlopig lijkt de kans dat de munt een nieuw stapje terug moet doen waarschijnlijker dan dat zich een herstel aftekent.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.