Nieuws/Financieel
2196651
Financieel

Ford gaat innoveren in ex-station Detroit

Michigan Central Station in Detroit.

Michigan Central Station in Detroit.

DETROIT - De autogigant Ford blaast het in 1988 gesloten centraal station van Detroit, Michigan Central Station, nieuw leven in. Het tientallen jaren verwaarloosde kolossale pand wordt de kern van de innovatiecentra van Ford. Zo zullen er onder meer zelfrijdende auto's en andere technische hoogstandjes worden ontwikkeld.

Michigan Central Station in Detroit.

Michigan Central Station in Detroit.

Ford heeft niet alleen het station, maar ook omliggende terreinen gekocht. De prijs is niet bekendgemaakt. De verkoper was de Detroitse familie van Manuel Moroun, een transportmagnaat.

In en rond het voormalige station zullen in 2022 naar verwachting 2500 mensen voor Ford werken en mogelijk nog eens 2500 anderen in aanverwante innovatiebedrijfjes.

Treinen

Het Michigan Central Station werd begin 1914 in gebruik genomen en was toen met achttien verdiepingen het hoogste station ter wereld. Er vertrokken dat jaar tweehonderd treinen per dag. Na de Tweede Wereldoorlog daalde het aantal treinreizigers in de VS gestaag, onder meer door het gebruik van de eigen auto.

De laatste trein die er vertrok was op 6 januari 1988 een trein van spoorwegmaatschappij Amtrak. Het pand heeft als decor gediend in tal van films en series, inclusief 8 Mile (2002) en Transformers (2007).