Nieuws/Financieel
2197417
Financieel

Koolmees doorkruist pensioenplan polder

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) is niet van plan om in een nieuw pensioencontract te rommelen aan de rekenrente. Daarmee haalt hij het pensioenplan van vakbonden en werkgevers deels onderuit.

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zei dat woensdag in de Tweede Kamer in reactie op vragen van 50Plus-Kamerlid Van Rooijen. 50Plus vindt de huidige rekenregels voor pensioenen veel te streng.

In het uitgelekte concept-pensioenakkoord hebben de sociale partners vastgelegd dat de rekenrente net als nu gebaseerd blijft op de marktrente. Maar in de eveneens uitgelekte begeleidende brief wordt alsnog gepleit voor aanpassing van die rente. Daar blijkt de bewindsman duidelijk niet van gediend.

„Als je een collectieve pot houdt, heb je verdelingsregels nodig”, aldus Koolmees. „Daarbij gaan we uit van risicovrije rente, want toekomstig rendement mag niet worden uitgedeeld voor het is behaald.”

Kortingen

Door de rekenregels te versoepelen zouden pensioenfondsen nu al kunnen indexeren en blijven dreigende kortingen achterwege. Volgens goed ingevoerde bronnen bestuderen de onderhandelaars van vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW momenteel hoe die nieuwe rekenregels eruit kunnen zien.

Het plan van vakbonden en werkgevers is om de pensioengarantie op te geven. Als de uitkomst onzekerder is, hoeft er volgens hun niet meer zo streng gerekend te worden. Veel pensioenexperts zijn daar kritisch over. Zij vrezen dat financiële tegenvallers zo naar jongere generaties worden doorgeschoven.

Koolmees wacht af

Koolmees benadrukte tijdens het debat dat hij advies van de hele SER afwacht, dus de sociale partners én de overige kroonleden. Hij zei de indruk te hebben dat daar momenteel ‘zeer serieuze gesprekken’ worden gevoerd en wil dat dan ook een ‘serieuze kans’ geven.

Verschillende Kamerleden toonden zich ongeduldig over de trage gang van zaken in de polder. Koolmees reageerde daarop dat hij het ongeduld begrijpt, maar dat het belang van een akkoord in de SER wat hem betreft voorop staat.

Ongeduld

De Kamerleden van de coalitie durfden geen nieuwe deadline te stellen ’want dat doet onze geloofwaardigheid geen goed’, aldus VVD-Kamerlid Van der Linde. Eerder had FNV-voorzitter Busker gezegd dat de pensioendeal voor de zomer rond moet zijn, maar die kans is steeds kleiner geworden. Er moet nog veel techniek worden uitgewerkt en de vakbonden moeten hun achterban nog raadplegen.