Nieuws/Financieel
2197891
Financieel

Tech geeft Wall Street kleur

New York - De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag halverwege de handel een verdeeld beeld zien, na de stevige koersverliezen van een dag eerder. De zorgen over de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China verdwenen wat naar de achtergrond en vooral technologiebedrijven deden het goed. Verder werd onder meer gekeken naar de resultaten van Oracle en FedEx.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 24.684 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2771 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 0,9 procent op 7795 punten.

Techbedrijven lijken minder vatbaar voor de handelsoorlog tussen de VS en China en waren in trek op de beurs. Facebook bereikte zelfs een mijlpaal. Het aandeel steeg 2,7 procent en was daarmee enkele maanden na het begin van het privacyschandaal voor het eerst meer dan 200 dollar waard.

Microsoft, Amazon, Alphabet en Netflix stegen tot 3,2 procent.

Kwartaal

Oracle verloor ruim 7 procent. De producent van bedrijfssoftware zag zijn resultaat de afgelopen periode verbeteren. De winstverwachting voor het lopende kwartaal stelde echter teleur. Pakketjesvervoerder FedEx zag zijn winst en omzet stijgen, maar zakte 2 procent.

Koffieketen Starbucks kwam met een voorzichtige prognose voor de vergelijkbare omzetgroei in het lopende kwartaal en gaat vestigingen sluiten. Wel gaat Starbucks meer geld uitkeren aan de aandeelhouders via dividend en de inkoop van aandelen. Starbucks kreeg een afwaardering aan de broek en leverde 10 procent in.

Rivaliserend bod

De strijd in de mediawereld op 21st Century Fox (plus 7,4 procent) lijkt beslist in het voordeel van Walt Disney, dat 0,9 procent steeg. Een rivaliserend bod door Comcast (plus 1,3 procent) werd afgeslagen door Fox.

Beleggers verwerkten ook het nieuws dat oudgediende GE na meer dan een eeuw zijn plek in de Dow-Jonesindex verliest aan drogisterijbedrijf Walgreens Boots Alliance (plus 4,7 procent). GE zakte 0,5 procent.

Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 65,80 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 75,72 dollar per vat. De euro was 1,1593 dollar waard, tegen 1,1588 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen.