Nieuws/Financieel
2198896
Financieel

Shire zet nieuwe stap met medicijn

Dublin - Farmaceut Shire heeft een nieuwe stap gezet met zijn medicijn Cinryze. Het heeft een zogenoemde labeluitbreiding gekregen bij de Amerikaanse toezichthouder FDA, zo bleek donderdag.

Cinryze wordt gebruikt ter voorkoming van aanvallen bij patiënten met erfelijk angio-oedeem (HAE), waardoor onder meer acuut zwellingen kunnen ontstaan. Door de labeluitbreiding mag het medicijn nu ook in de Verenigde Staten gebruikt worden bij kinderen van zes jaar en ouder die last hebben van de erfelijke aandoening.

Shire wijst er op dat de eerste symptomen van de aandoening zich vaak in de kindertijd voordoen, rond het tiende levensjaar. In maart werd door de Europese Commissie al goedkeuring verleend om Cinryze te gebruiken als preventie bij kinderen van zes jaar en ouder met zware en terugkerende aanvallen.

Cinryze heeft de afgelopen jaren overigens wel enkele keren te maken gehad met leveringsproblemen. Daarvan profiteerde onder meer de Nederlandse biotechnoloog Pharming. Die heeft met zijn middel Ruconest een concurrerend middel. Overigens houdt Pharming donderdag in New York een beleggersdag.