Financieel/Ondernemen

GRENSVERLEGGER Joe Merino kleedt mannen aan

’Wol lekker koel in de zomer’

Ondernemers Marc Sijtstra (l.) en Ron Beckers in hun Amsterdamse winkel.

Ondernemers Marc Sijtstra (l.) en Ron Beckers in hun Amsterdamse winkel.

Anko Stoffels

Amsterdam - Steeds meer mensen ontdekken de wollen truien en shirts van Joe Merino. Het Nederlandse mannenmodemerk timmert online en offline aan de weg, met winkels in Amsterdam, Antwerpen en sinds kort Düsseldorf.

Ondernemers Marc Sijtstra (l.) en Ron Beckers in hun Amsterdamse winkel.

Ondernemers Marc Sijtstra (l.) en Ron Beckers in hun Amsterdamse winkel.

Anko Stoffels

Oprichters Ron Beckers en Marc Sijtstra begonnen in 2011 met mannentruien, gemaakt van fijne wol uit Nieuw-Zeeland en Australië. „De eerste was een V-hals, in zeven verschillende kleuren”, vertelt Beckers.

Humberto Tan

Inmiddels hebben ze twaalf soorten truien en zestig kleuren. PvdA-leider Lodewijk Asscher is in een Joe Merino-trui gesignaleerd net als diverse tv-persoonlijkheden, van Johnny de Mol en presentator Humberto Tan tot zijn opvolger Twan Huys. Ze ’verraden’ zichzelf door het kenmerkende oranje biesje op de rechtermouw.

Sijtstra was eerder directeur bij onderzoeksbureau Effectory, Beckers had een damesmodebedrijf. „Met steeds nieuwe collecties was er altijd modestress. Bij mannentruien heb je dat niet. We konden ze rustig steeds iets beter maken”, vertelt Beckers.

Poloshirts

Joe Merino maakt alleen wollen kleding. Truien beginnen bij €97, poloshirts kosten €79. Volgens de ondernemers kunnen grote merken het niet voor die prijs voor elkaar krijgen. „Wij hebben geen agenten, geen groothandel, er zit niemand tussen. Van de schapen gaat het rechtstreeks naar de consument”, zegt Sijtstra.

Beckers vertelt dat in de keten normaal veel geld blijft hangen. „In de mode bestaat een wanverhouding tussen de fabrieksprijs en de winkelprijs. Daar zit wel een factor tien in. Voor $20 uit de fabriek, voor $200 in de winkel.” Tegelijk blijken goedkope wollen truien vaak duurkoop, stelt Beckers. „Bij goedkope truien maskeren fabrikanten de slechte kwaliteit met zachtmakers. Dan voelt de trui bij aankoop zacht aan, maar na een paar keer wassen is hij hard en begint hij te pillen.”

Breiwijzen

Het spinnen en breien van de wol gebeurt in China. Beckers: „We hebben eerst naar Portugal gekeken, maar de fabrieken in China zijn meer gespecialiseerd in de fijne breiwijzen.”

Joe Merino maakt nu ook wollen T-shirts en polo’s voor in de zomer: „Mensen hier zijn dat niet gewend, maar woestijnvolken hebben bijna altijd wollen kleding. Het houdt je koel”, aldus Beckers. Voor de shirts wordt een fijnere wol gebruikt dan voor truien. „Wol ademt goed en gaat niet stinken. Maar het is natuurlijk niet allemaal hosanna”, zegt Beckers eerlijk. „Wollen t-shirts zijn minder sterk dan die van katoen. Je moet er niet te gek mee doen. Je moet het dragen om mooi te zijn.”

Nadeel

Behalve de betrekkelijke teerheid heeft wol als nadeel dat je goed moet opletten bij het wassen. Zelfs het uittrekken van een trui behoort op een speciale manier te gebeuren, lees je in de klantenbrochure ’Joe and the art of pullover maintenance’. Alle producten kunnen in de wasmachine. Beckers: „Handwas is levensgevaarlijk. Met het wolprogramma op de wasmachine gaat het wel meteen goed.” Joe Merino doet de zaken vooral online en heeft websites in het Engels, Duits, Nederlands en Vlaams. De eigenaren zien vooral veel potentie in Duitsland. „Het loopt daar erg goed”, zegt Beckers. „Duitsers zijn erg gericht op kwaliteit. München lijkt mij een mooie locatie voor de volgende Duitse winkel.”