2199271
Financieel

Stakingen streekvervoer naar woensdag verschoven

De aangekondigd staking ‘voor onbepaalde tijd’ in het streekvervoer is met twee dagen opgeschort tot woensdag.

,,Werkgevers zijn eindelijk bereid concrete stappen te zetten om de hoge werkdruk van buschauffeurs te verminderen en de lonen te verhogen. Onder leiding van bemiddelaars wordt daar nu verder aan gewerkt. Mocht er dinsdag 26 juni een fatsoenlijk resultaat liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen en regiotreinen rijden. Is dat er niet, dan wordt er vanaf 27 juni landelijk gestaakt”, aldus vakbond FNV.

Onderhandelaar Paula Verhoef: ,,Er is een opening om door te praten. Belangrijkste is dat er perspectief lijkt om tot duidelijke afspraken te komen om de veel te strakke roosters te versoepelen. We accepteren geen nieuwe trucs van werkgevers meer om tijd te rekken of afspraken te ontduiken. Dan gaat de boel alsnog plat.”

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is niet te spreken over de voorgenomen staking en alle verwarring, schade en chaos die de vakbonden bij reizigers veroorzaken.

,,Wij willen de verkenners die nu aan het werk zijn, graag een eerlijke kans geven. Dat betekent dat zij in alle rust moeten werken, zonder dreiging van een nieuwe staking. Onze reizigers weten, net als wij, niet meer waar ze aan toe zijn”, stelt voorman Fred Kagie.

Hij is het niet eens met de harde en onzorgvuldige opstelling van de bonden. ,,We hebben een loonbod gedaan van 2,75% per jaar voor drie jaar. In alle bedrijven zorgen we ervoor dat er gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. Per regio en per bedrijf nemen we ook aanvullende maatregelen om werkdruk te verminderen.”

De VWOV vertegenwoordigt vervoerders Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz. FNV Streekvervoer wil dat alle afspraken in een sectorcao worden vastgelegd, ,,zodat ze niet meer zo makkelijk kunnen worden gewijzigd.”