Nieuws/Financieel
2199407
Financieel

Bpost: voorlopig geen hogere winsten

Brussel - Het Belgische postbedrijf Bpost verwacht dat zijn winsten de komende jaren niet zullen stijgen. De traditionele brievenpost neemt almaar af. De groei op het vlak van pakketbezorging is volgens het bedrijf de komende vijf jaar niet genoeg om die krimp te compenseren.

Voor dit jaar verwacht Bpost een brutowinst (ebit) tussen de 400 en 440 miljoen euro. Tot 2022 houdt het bedrijf rekening met een winst tussen de 390 en 440 miljoen euro.

Topman Koen Van Gerven herhaalde veel te verwachten van e-commerce. Pakketbezorging moet over vijf jaar goed zijn voor 60 procent van de omzet, waar dat nu nog 32 procent is. De vorig jaar overgenomen Amerikaanse pakketbezorger Radial moet een aanzienlijke bijdrage leveren aan die groei.

Bpost, waarin de Belgische staat een meerderheidsbelang heeft, blijft evenwel brieven bezorgen. Het bedrijf wil die activiteiten rendabel houden door minder vaak te bezorgen, waardoor brieven tot 3 dagen later op de mat vallen. Voor brieven die binnen een dag worden bezorgd, wil het bedrijf duurdere postzegels introduceren.