Financieel/Geld
2199823
Geld

Mensen hebben meer moeite met geldzaken

Den Haag - Bijna een op de vijf Nederlanders vindt het regelen van geldzaken moeilijker dan tien jaar geleden. Onder meer het kunnen rondkomen van wat er maandelijks binnenkomt en het houden van overzicht vinden velen een stuk minder makkelijk geworden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken, het voorlichtingsplatform van het ministerie van Financiën, in het kader van het tien-jarig jubileum van het platform dat vandaag wordt gevierd.

„Het regelen van geldzaken is stukken lastiger geworden omdat er bijna geen papieren bankafschriften en rekeningen worden verstuurd, zo geven de ondervraagden aan”, geeft een woordvoerder van Wijzer in geldzaken aan. „Digitaal wordt als een last ervaren.”

Moeite met apps

Vooral 65-plussers en lager opgeleiden geven aan dat het moeilijker is geworden om geldzaken te regelen doordat ze niet zo handig zijn met apps en internetbankieren. Daarbij komt nog, aldus 39% van de ondervraagden, dat de financiële producten ingewikkelder zijn geworden. Ook dat is een reden waarom een goed overzicht en inzicht in de financiën vaak ontbreekt.

Het regelen van een hypotheek gaat mensen in veel gevallen toch nog goed af. Gaat het echter om pensioenen, het opbouwen van een buffer of om belasting betalen, dan raken veel mensen het spoor bijster. Het aanvragen van toeslagen wordt als een crime ervaren. Sommige mensen durven deze niet eens aan te vragen, omdat ze bang zijn dat ze deze weer moeten terugbetalen.

Het onderzoek bevestigt opnieuw dat mannen zichzelf beter vinden in geldzaken dan vrouwen. „Waarom mannen dat vinden weten we niet, maar ook wij bij Wijzer in geldzaken vinden dat opvallend”, laat de zegsman in een reactie weten.