Nieuws/Financieel
2201356
Financieel

Column: schokkende waarheid over Italiaanse staatsschuld

Het politieke drama in Italië voedt de angst dat de ''enorme'' staatsschuld risico loopt - een tijdbom van €2 biljoen die onder de euro, de wereldwijde economie en aandelen tikt. Maar weet u wat pas echt schokkend is? De staatsschuld van Italië is minder een probleem dan gedacht.

Ja, het effectief rendement op 10-jaars staatsobligaties is gestegen, eind mei raakte het de 3%. De spreads met de Duitse Bunds zijn nu op zijn breedst sinds 2013. Krantenkoppen schreeuwen schuldencrisis.

Maar markten kennen dit. Als Italië echt een schuldencrisis had en nieuwe losbandige leiders, zou de Italiaanse aandelenmarkt dit jaar flink gedaald zijn. Maar hij is gestegen en doen het beter dan de ''veilige havens'' Duitsland en Zwitserland en staat niet ver achter Nederland!

Manke vergelijking

De vergelijking met Bund spreads gaat mank. Duitsland vermindert zijn staatsschuld, waardoor de spreads krapper worden. Bovendien is de dollar, en niet de euro, de veilige haven in de wereld. Die stijgt in elke crisis.

Met het vergelijken van twee, in euro genoteerde assets, wordt voorbijgegaan aan wereldwijde valutaschommelingen. De Amerikaanse schatkist met €15,8 biljoen aan langlopende staatsleningen (Treasuries) is als enige groot genoeg om de extra vraag tijdens een crisis op te vangen. Duitsland? Heeft maar €1,1 biljoen uitstaan.

De Nederlandse staatsschuld is slechts €400 miljard. Daarom is de juiste ''risicovrije'' benchmark voor Italië de Amerikaanse staatsobligatie. Opmerkelijk is dat de effectieve rendementen op 10-jaars Italiaanse staatsleningen nagenoeg hetzelfde zijn als die van 10-jaars Amerikaanse. Markten hebben angsten ingeprijsd en vragen geen risicopremie. Vertrouw de markt.

Angst afweren

De staatsschuldquote van Italië is 133%, hoog volgens wereldwijde standaarden. Maar dit zegt niets over de houdbaarheid. Een betere vraag: Kan Italië haar renteverplichtingen voldoen? Ja. De jaarlijkse rentebetalingen zijn 3,6% van het BBP - lager dan ooit.

Cruciaal is dat het slechts 14% van de belastinginkomsten betreft, historisch laag. In de jaren negentig kwam de rente boven de 40% van de belastingopbrengst uit en toch groeide Italië en steeg de aandelenmarkt.

Waarom maken we ons nu dan zorgen? De schuld van Italië kan een probleem worden. Maar omdat de gemiddelde looptijd zeven jaar is, moet de rente explosief stijgen en jaren hoog blijven. Dat gebeurde niet met de 5% tot 7,5% tarieven in 2011 en 2012. Waarom nu dan wel met 3%?

De angst voor de Italiaanse schuld heerst in de markt. Maar angst voor een onjuiste factor is altijd positief. Italië zal boven de angsten uitstijgen. Koop Zuid-Europese aandelen voordat dit gebeurt. Wacht niet af, want anders loopt u de schuldenangst-korting mis.