Nieuws/Financieel
2201524
Financieel

Coalitie blokkeert groot projectstatus fiscus

Pieter Omtzigt (CDA) ligt dwars.

Pieter Omtzigt (CDA) ligt dwars.

Den Haag - De coalitiepartijen willen meer grip op de Belastingdienst, maar vinden het niet nodig om daarvoor een zogenaamd ‘groot project’ op te tuigen, zoals de voltallige oppositie hoopte.

Pieter Omtzigt (CDA) ligt dwars.

Pieter Omtzigt (CDA) ligt dwars.

Middels zo’n groot projectstatus zou de regie over de informatievoorziening bij de Kamer komen te liggen. Dat vinden de coalitiepartijen te ver gaan, maar ze willen wel betere afspraken over wat staatssecretaris Snel (Financiën) de Kamer meldt over de gang van zaken bij de kwakkelende fiscus.

Dat bleek tijdens het debat donderdag over de inning van de Belastingdienst. De oppositie nam het vooral CDA-Kamerlid Omtzigt kwalijk niet mee te gaan in de roep om de problematiek bij de fiscus tot ’groot project’ te bombarderen. Tijdens het vorige kabinet, toen de christendemocraat in de oppositie zat, had hij dat immers nog geopperd. „Van oppositiehengst tot coalitietrui”, smaalde PVV-Kamerlid Mulder.

Maar Omtzigt liet zich niet vermurwen. „Ik hem meer Kamervragen gesteld dan u allen bij elkaar”, zo sloeg hij terug. Hij vindt het vooral belangrijk dat de Auditdienst Rijk (ADR) de fiscus veel meer op de vingers gaat kijken.

Hoe de informatievoorziening aan de Kamer nu precies gaat verlopen, moet echter nog blijken. Over de afbakening willen de coalitiepartijen nog met de rest van de Kamer in conclaaf.