2201989
Financieel

Olieprijs zakt met zicht op OPEC-deal

De olieprijs zakt donderdagmiddag 2,4%. Grote olieleveranciers binnen het OPEC-kartel lijken een deal te hebben om productie te verhogen.

De prijs ging naar $72,94 per vat van 150 liter Brentolie.

OPEC-lid Iran lag lang dwars. Het schijnt volgens persbureau Reuters nu akkoord te zijn met een kleine verhoging van de productie.

Voor dit lopende jaar gaat OPEC tot eind dit jaar 1,8 miljoen vaten per dag minder produceren. Op 22 en 23 juni komen de leden in Wenen bij elkaar om over het vervolg te spreken.

Miljoen vaten

De afbouw met 1,8 miljoen vaten per dag is echter afgelopen maanden niet bereikt. „We moeten meer aanvoer op de markt brengen. Hoeveel olie we nodig hebben? Ongeveer een miljoen vasten per dag”, aldus olieminister Khalid al-Falih van Saudi-Arabië.

De markt is volgens Khalid al-Falih in balans gekomen dankzij de teruggebrachte productie. Nieuwe tekorten moeten worden voorkomen, stelt hij, nadat de olieprijs dit voorjaar tot $80 omhoog ging en president Trump eiste dat dat tarief omlaag zou gaan.

Boven verwachting

De bereikte consensus achter de schermen is volgens Reuters die miljoen vaten per dag.

Zakenbanken hadden gerekend op een kleinere verhoging. BNP Paribas gokte op tussen 500.000 en een miljoen liter, ABN Amro-oliespecialist Hans van Cleef dacht dat een akkoord op 600.000 vaten extra vastgespijkerd kon worden.