Nieuws/Financieel
2203184
Financieel

DNB’s Sijbrand ziet voorboden nieuwe crisis

Jan Sijbrand.

Jan Sijbrand.

Amsterdam - ’Interessante tijden op komst’ betitelde afzwaaiend directeur toezicht van De Nederlandsche Bank Jan Sijbrand zijn speech donderdag. Hij ziet drie voorboden van een nieuwe financiële crisis.

Jan Sijbrand.

Jan Sijbrand.

Sijbrand trad 7 jaar geleden aan samen met Klaas Knot, destijds de nieuwe president van De Nederlandsche Bank. De tweede man van DNB was verantwoordelijk voor het toezicht op banken en verekeraars, maar ook voor de toetsing van individuele bestuurders van die instellingen. Het leverde hem enkele prominente aanvaringen op, onder meer met de voormalige top van Delta Lloyd en Rabobank-besturuder Bert Bruggink. Die ontbraken logischerwijs donderdag, hoewel Rob Ruijter, de voormalige president commissaris van Delta Lloyd (nu NN), wel aanwezig was. De meeste banken en verzekeraars stuurden een delegatie van bestuurders en commissarissen die niets dan lovende woorden over de ’wiskundige met vlijmscherpe geest’ uitten.

Sijbrand zelf verwees nog maar eens naar de nationalisatie van SNS, de privatiseringen van Vivat en ABN Amro, de herstructurering van Rabobank, het splitsen van ING en het liquideren van Conservatrix en de dynamiek rond het uiteindelijk door NN overgenomen Delta Lloyd om te illustreren hoe ingrijpend het opruimen van de financiële crisis was voor de Nederlandse financiële sector.

Sijbrand telde drie voorboden voor een nieuwe financiële crisis: het groeiend aantal bedrijfsleningen met zwakke voorwaarden, het feit dat toezicht op de financiële sector ’niet langer de wind in de rug heeft’ en het gefragmenteerde karakter van toezicht, waar het risico bij bestaat dat sommige producten of instellingen onvoldoende aandacht krijgen omdat toezichthouders er van elkaar vanuit die zaken in de gaten te houden.

Sijbrand hekelde ook de koehandel die hij in zijn tijd zag opduiken in het overleg tussen verschillende nationale toezichthouders in Europa, en de onnodige afstraffende bijeffecten van Basel 3.5, de jongste regulering voor banken die onder meer Nederlandse bankbalansen met hypotheken zwaar beïnvloedt.