Nieuws/Financieel
2203727
Financieel

Wereldreis moet wijken voor eigen huis

AMSTERDAM - Afgestudeerden die ooit een eigen huis willen bezitten, zullen een jaar naar Bali of een wereldreis uit hun hoofd moeten zetten. Zo’n 20.000 tot 50.000 euro aan eigen geld meenemen wordt door de alsmaar oplopende huizenprijzen steeds meer regel dan uitzondering, stellen specialisten.

De huizengekte leidt tot frustratie bij velen. Gabriëlle Kraaijeveld (28) is al drie jaar op zoek naar een starterswoning in de regio Spijkenisse, en begint er inmiddels behoorlijk moedeloos van te worden, hoewel ze een beetje geld opzij heeft gezet.

„Een leuke woning is vaak al weg voor je iets kunt doen. Ik heb vijftien huizen bekeken, driemaal een bod gedaan, maar helaas. Ik hoor het ook van bekenden. In de prijsklasse waarin ik kijk, tot 175.000 euro, is het echt heel moeilijk. Er worden bedragen gevraagd waarvan ik denk: hoe durf je?”

Gabriëlle Kraaijeveld zoekt al drie jaar naar een huis.

Gabriëlle Kraaijeveld zoekt al drie jaar naar een huis.

Volgens economen kan de huizenmarkt niet als zeepbel worden omschreven. Dat klinkt gek, maar is eigenlijk logisch. De ’gewone woningkoper’ heeft namelijk sinds het einde van de afgelopen economische crisis een niet eerder vertoonde concurrentie gekregen: de belegger. Bovendien kiezen steeds meer internationale bedrijven voor Nederland, waardoor er werknemers meekomen, en hebben we nog de stroom vluchtelingen, die ook onderdak nodig hebben.

Klik op onderstaande links voor onze andere verhalen met meer achtergrond en duiding: